Ні інвесторів, ні обладнання: під Волгоградом через санкції зупинили будівництво сонячної електростанції
14.07.2022   //  

Через санкції, які зумовили відтік інвестицій, здорожчання та складнощі із завезенням обладнання до Росії, у Волгоградській області зупинили будівництво сонячної електростанції. Тепер 250 га землі, які виділялися для проекту, змушені віддати під сільське господарство.

Як пише «V1.ru», по завершенню будівництва очікувалося, що станція буде потужністю 100 МВт. Проте більшість обладнання – імпортного виробництва і це унеможливлює продовження реалізації проекту, а переорієнтація на китайського виробника дуже затратна.

«Наприклад, завод, що робить кристали кремнію, знаходиться в Подольську, але потім він вирушає до Китаю, де його обрамляють у рамку і вже звідти везуть панелі – модулі до Росії. Крім того, чимало ключових компонентів не російського виробництва. Навіть вимикачі німецької фірми «Шнайдер». Вони не звичайні, величезні вакуумні. «Начинка» – у зріст людини. Є й інші компоненти, що використовуються при виробництві та експлуатації – теж з-за кордону», – повідомив виданню на умовах анонімності представник галузі.

Голова району, де мала будуватися станція, Сергій Копитов зазначив, що зрив проекту призвів до недоотримання доходів бюджетом.

«Для нас цей проект дуже цікавий, бо це надходження до бюджету, і робочі місця. Адже коли йде будівництво, мешканці району працюють, не їдуть працювати вахтовим методом до інших регіонів, у рідному районі залишаються. Надалі деякі роботи отримують безпосередньо на самій станції, – розповів Копитов. – Дуже шкода, що питання з будівництвом поставлене на паузу через санкції».

Директор Асоціації розвитку відновлюваної енергетики Олексій Жихарєв назвав основні проблеми, що постали перед галуззю в Росії після введення санкцій.

«Звичайно, через введені санкції, пов’язані з обмеженням імпорту та експорту продукції, російська відновлювана енергетика постраждала не менше за інші галузі російської економіки. Негативні ефекти в секторі приблизно ті ж: обмеження логістичних маршрутів та пов’язане з цим подорожчання послуг з транспортування, відмова деяких зарубіжних виробників від постачання основного та допоміжного обладнання, відмова зарубіжних експертів та інженерів від проведення пусконалагоджувальних робіт, різке подорожчання кредитних ресурсів, а також відмова зарубіжних виробників обладнання, встановленого на раніше реалізованих об’єктах вітроенергетики, від гарантійних та сервісних зобов’язань», – сказав Жихарєв.