НАБУ оголосило підозру партнеру Павла Петренка за розкрадання у АРМА за часів до Зеленського
13.07.2022   //  

Антон Янчук і Павло Петренко часів роботи в уряді у 2014-2019 рр.

Національне антикорупційне бюро повідомило колишньому голові Нацагентства з управління арештованим майном Антону Янчуку про підозру у зловживанні владою та розтраті 426 млн гривень. Підозру оголошено 12 липня за процесуального керівництва САП, повідомляється на сайті НАБУ.

За даними слідства, посадовці АРМА у змові з представниками «СЕТАМу», приватними компаніями та іншими особами організували схему з продажу арештованого майна за заниженою вартістю.

Схема діяла у такий спосіб: майно арештовували у рамках кримінальних проваджень та передавали АРМА під приводом виконання ухвал слідчого судді. Посадовці АРМА, в свою чергу, готували обґрунтування, що такими активами важко управляти, зберігати або ж вони швидко псуються і можуть втратити свою вартість. В подальшому майно оцінювала компанія-учасниця схеми за суттєво заниженою вартістю. За нею майно виставляли на електронні торги, організовані «СЕТАМом». В свою чергу представники держпідприємства, учасники-змови, організовували торги у такий спосіб, щоб забезпечити перемогу наперед визначеній приватній компанії.

НАБУ та САП здобули докази щонайменше чотирьох епізодів такої протиправної діяльності упродовж 2019 року. А саме:

  • продаж трьох земельних ділянок на Одещині, придбані свого часу для будівництва торговельних центрів мережі «Ашан», – реалізовано у 18 разів дешевше за ринкову вартість;
  • продаж 2,6 тис. тон піску річкового середньої та дрібної крупності на Київщині – заниження вартості більш ніж у 6 разів порівняно з ринковою;
  • продаж понад 4,5 тис. тон карбаміду – майже в 5 разів дешевше за ринкові ціни;
  • продаж зерна, крупи та олійних культур – вчетверо дешевше за ринкову вартість.

Внаслідок продажу арештованого майна за заниженою вартістю лише в цих чотирьох епізодах завдано шкоди на понад 426 млн грн.

Янчука кваліфікували за ч. 5 ст. 191; ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 364 КК України. Разом з ним підозру оголосили також начальнику управління менеджменту активів центрального апарату АРМА, спеціалісту відділу з розвитку підприємства державного підприємства «СЕТАМ», оцінювачу, засновнику та директору приватної компанії.

З метою унеможливлення подальшої реалізації злочину НАБУ та САП ініціювали накладення арешту на згадані земельні ділянки та гроші, сплачені за річковий пісок.

Фото з сайту “Прайм партнерс

Антон Янчук після Майдану у 2014 році став заступником міністра юстиції Павла Петренка, а у 2016 році очолив «СЕТАМ» у структурі Мінюсту. До Майдану Янчук працював юристом у ТОВ «Адвокатська компанія «МЛгруп», власником якої був сам Петренко. Тоді у цій же фірмі працював Ігор Алексєєв. Після Майдану він очолив Державну реєстраційну службу та став керівником апарату міністра юстиції Петренка.

Після обрання Володимира Зеленського президентом Петренко, Янчук і Алексєєв були звільнені з усіх державних посад. У 2020 році вони втрьох заснували ТОВ «Прайм партнерс».

Окрім вищевказаних звинувачень від НАБУ, АРМА під керівництвом Янчука потрапляло і у інші скандали щодо сумнівного продажу та управління активами. Зокрема, щодо передачі в управління Херсонської нафтоперевалки, спроби здати Межигір’я компаніям без належного досвіду, продаж на СЕТАМ зерна фермерів у рамках провадження по «Агроінвестгруп», продаж фірми нардепа з газової справи Олександра Онищенка «Майдан-плаза»,  історії з Братським маслопресовим заводом тощо.