Медведчук мав частку у консорціумі «ЄДАПС», який монополізував державні документи
12.07.2022   //  

Редакція Bihus.Info отримала копії внутрішніх документів про структуру активів Віктора Медведчука. Серед цих файлів є згадки про частку Медведчука у консорціумі ЄДАПС, який довгий час був монополістом у сфері захищеного друку в Україні. Про це ідеться у свіжому випуску «Bihus.Info».

Відповідно до внутрішніх файлів, Медведчук отримав частку в консорціумі ЄДАПС через ланцюг фірм «Staprela Holdings» (Кіпр) — «Foils Overseas» (Невіс) —  «Тrusтсоr Overseas» (Невіс). Наразі Медведчук контролює ці офшори через свою дружину Оксану Марченко.

Консорціум ЄДАПС отримав найбільше сприяння українських чиновників у 2004 році, коли Медведчук очолював Адміністрацію президента Кучми. В партнерство з приватними фірмами увійшло МВС, уклало з консорціумом генеральний контракт на 5 років і почало віддавати державні замовлення.

Відтоді ЄДАПС на довгий час монополізував сферу виготовлення паспортів, водійських посвідчень, акцизних марок та інших документів. Публічно власником консорціуму виступав бізенсмен Юрій Сидоренко, який особисто на себе оформив патенти на державні документи.

За даними журналіста Юрія Бутусова, Медведчук був причетний до компанії «Голографія», з якої починався консорціум ЄДАПС. Вона ще у 2001 році отримала від держави право розробляти і продавати голографічний захист державним органам.

В отриманих Bihus.Info документах ідеться про те, що Медведчук через трастові схеми мав 20-відсоткову частку в ЄДАПСі.

Стара схема “ЄДАПСу”

Структура власності компаній, які утворили ЄДАПС на початку ХХ сторіччя, не дозволяє перевірити, чи є вказані у схемі фірми Медведчука-Марченко серед бенефіціарів консорціуму зараз. Однак всі три вищезгадані офшори  Медведчук задекларував у 2019 і 2020 рр., коли був народним депутатом України.

Нагадаємо, у 2021 році ЄДАПСівці повернулись на державні замовлення України. Однак вже не як консорціум, а через компанію «Поллі-сервіс», власником якої був особисто Юрій Сидоренко. Наприкінці минулого року «Поллі-сервіс» отримав контракт поліграфкомбінату «Україна» на поставку паспортних елементів на 400 млн грн.

Також один з співвласників «Поллі-сервісу» араб Таріям Матар Мохамед є власником компаній, що також наприкінці 2021 року монополізували імпорт електроенергії з Білорусі, з якою був пов’язаний Медведчук.

Отримані редакцією Bihus.Info документи також допомогли підтвердити інформацію про те, що Медведчук мав частку у компанії «Нафтогазвидобування», яка отримала дозволи на розробку двох родовищ під час роботи Медведчука на чолі АП.

Також Медведчук міг мати частку в «Укрнафтобурінні» щонайменше до 2015 року.

Та компанія з декларації Медведчука «Lendrino commercial» претендувала на частку в металургійному гіганті «Криворіжсталь», коли його у 2004 році приватизовував консорціум Ріната Ахметова та зятя Кучми Віктора Пінчука.