«Ринок стоїть, повний штиль»: продаж «беушних» авто в Татарстані впав 3-4 рази
11.07.2022   //  

Ринок продажу бувших у вжитку автівок у Республіці Татарстан РФ знизився в три-чотири рази, через падіння доходів покупців бюджетні машини взагалі перестали продаватися.

Про сайту «Вечерняя Казань» розказав Павло Кузнєцов, керівник татарстанської компанії «Твій Автоексперт», який займається підбором та діагностикою уживаних авто.

«Машини бюджетного сегмента до 500- 800 тисяч рублів (для переведення у гривні діліть приблизно на три) практично перестали продаватися, а ось на машини вартістю 2-3 мільйони рублів падіння попиту не таке сильне. Мені здається, річ у тому, що люди, у яких бюджет на покупку машини і так був не дуже великий, зараз або взагалі не мають цих сум, тому що ціни виросли дуже сильно, або вирішили почекати і економити, – припускає експерт. – А ті, у кого фінанси дозволяли купити дорогу машину, в принципі і зараз можуть собі це дозволити, просто більш обережні. Охочих продати машину теж поменшало, власники намагаються не робити цього без гострої потреби. Дуже багато з тих, які продавали, зняли оголошення, ми помітили це по своїй роботі – дзвониш власнику, а він передумав. У результаті ринок стоїть, повний штиль».

Зі слів підприємця, гостро постала проблема заміни запчастин: дорожчають і їх важко завезти.

«Наприклад, у мене «Порше Кайєн», мені треба замінити термостат, раніше він коштував 18 тисяч рублів, а зараз – 55 тисяч! Повітряний фільтр коштував близько 3,5 тисячі рублів, а тепер – 12 тисяч, хоча це просто папірець! Самі запчастини на європейські машини є, все привозять через десяті країни, але логістичні ланцюжки стали набагато довшими, звідси й ціни. Багато хто зараз дивується: злетів курс долара – злетіли й ціни, все логічно, але потім курс долара опустився, чому ціни не падають? Справа не у валюті, а у транспортних витратах», – зазначив Кузнєцов.