Російські компанії обходять санкції, експортуючи свою продукцію у США через Сербію
11.07.2022   //  

Російські компанії обходять санкції, експортуючи свою продукцію в Сербію, а звідти – у США від імені сербських юридичних осіб. Схему розкрив центр ділового консультування «ВЭД 360» від банку «Санкт-Петербург» у своєму Телеграм-каналі «ВЭД 360 – БСПБ».

Як пише центр, його клієнт зіткнувся з проблемою під час експорту вантажу до США, а також при отриманні грошей від американського контрагента. Центр запропонував йому оптимальне рішення: щоб продовжити співпрацю з компанією зі США, російській фірмі відкрили юридичну особу в Сербії. У клієнта з’явилася можливість експортувати товар спочатку до Сербії, а далі реекспортувати товар у США, вже від імені сербської компанії.

При оплаті на адресу сербської компанії жодних обмежень американський контрагент не має. Також відсутні обмеження міжнародних транспортних компаній на доставку вантажів із Сербії до США. Відкриття юридичної особи у Сербії зайняло 12 днів, відкриття рахунку в сербському банку – 2 дні. Зрештою, російська компанія продовжила експортувати свою продукцію не тільки в США, а й до інших країн, з якими наразі є складнощі в логістиці.

Ще центр «ВЭД 360» доставляв дерев’яні будинки в Норвегію через Естонію. Крім того, канал писав, що стає популярним реекспорт через Узбекистан, і висловлював побоювання, що реекспорт через Туреччину може проіснувати недовго через тиск на неї країн Заходу.