В Росії у 2,5 рази зросла кількість виставлених на продаж агентств нерухомості
10.07.2022   //  

Попит на житло, що обвалився через кризу, призвів до скорочення рентабельності ріелторського бізнесу. Його власники поспішають розпродати свої компанії – кількість таких оголошень за рік зросла у 2,5 рази. На думку учасників ринку, його залишають невеликі регіональні ріелтори та ті, хто спеціалізувався на угодах із вторинним житлом, пише «Комерсант».

Кількість виставлених на продаж агентств нерухомості за останні кілька місяців зросла в кілька разів, що є «нетиповою ситуацією для ринку», повідомили у компанії «Жилфонд». За даними «Авіто», зараз розміщено 400 оголошень про продаж таких компаній по всій Росії – це в 2,4 рази більше, ніж рік тому. Середня вартість готового бізнесу становить 540 тис. руб.

Директор «Жилфонду» Олександр Чернокульський пов’язує тренд із розбалансуванням ринку:

«Пропозиція житла помітно перевищує попит, а кількість угод скорочується через ситуацію в економіці».

За його словами, за таких умов важко вижити невеликим регіональним агентствам, де працюють 10-20 ріелторів. Власники таких компаній вирішили вийти з бізнесу, вважає Чернокульський.

У свою чергу керуючий партнер «Метріуму» Надія Коркка вважає, що з ринку йдуть агентства, що спеціалізуються на угодах із вторинним житлом.

Активність на ринку житла через кризу в РФ справді різко скоротилася. За підрахунками «ЦІАН.Аналітики», у перші три тижні червня кількість переглядів оголошень про продаж вторинної нерухомості у містах-мільйонниках та дзвінків скоротилася на 48% рік до року. В «Авіто.Нерухомості» оцінюють спад у 29%.

Тільки в Москві, за даними Росреєстру, у травні кількість угод на вторинному ринку скоротилася на 45% рік до року, на первинному – на 31%.

Експерти не бачать особливого сенсу у купівлі агентств нерухомості через відсутність очікувань покращення на ринку.

«Успішно продати можна агентство з відомим брендом, а більшість тих, що виставляються зараз на продаж, не мають такої цінності», – говорить гендиректор DNA Realty Антон Бєлих.

За даними Росстату, в Росії на 1 квітня 2022 року діяло 301,9 тис. компаній, які займалися операціями з нерухомим майном. Скорочення кількості гравців на тлі відходу з ринку деяких агентств навряд чи дозволить компаніям, що залишилися, наростити продажі через загальний спад активності, але перерозподіл часток можливий, вважає Бєлих.