Почався переділ гігантських грошей від продажу української електроенергії в Євросоюз
08.07.2022   //  

Міністр енергетики Герман Галущенко і замголови Офісу президента Ростислав Шурма

Кілька днів тому «Укренерго» похвасталось неймовірним приходом живих грошей до державної компанії. І схоже це стало спусковим гачком для чиновників з Печерських пагорбів, які вміють та бажають освоювати потоки.

Завдяки приєднанню української енергомережі до Європи на початку російського вторгнення наші постачальники електроенергії нарешті отримали можливість напряму продавати свій товар до Євросоюзу. Те, що раніше було монополією ДТЕКу в Бурштинському енергоотстрові – стало доступно всім. І державним «Енергоатому» з «Укргідроенерго», і всім приватним виробникам та перепродавцям.

Бізнес міг би бути дуже прибутковим, бо різниця в цінах дуже велика. Якщо десь у Румунії енергія на біржі коштує близько 10-11 тисяч гривень за МВт*год, то у нас в районі 2-3 тисяч. Більше того. За оцінкою джерела «Наших грошей», собівартість мегавату на «Енергоатомі» складає 500-700 грн, «Укгрідроенерго» 300-400 грн.

Але завдяки запобіжним заходам з боку держави, ця дельта не стала легкою маржею для спекулянтів.

Справа в тім, що для експорту електронергії необхідно викупити можливість транспортувати її по магістральним проводам державної компанії «Укренерго». Це аналогічно як експортувати газ по державному трубопроводу – приватний постачальник має заплатити за цю можливість  «Оператору ГТС». Так і в електроенергетиці.

«Укренерго» почало продавати цей доступ тиждень тому на абсолютно відкритих аукціонах (у боковому меню у «результатах аукціонів» дивіться розділ «добові»). Завдяки відкритій конкуренції, у тому числі із ДТЕКом (а куди ж йому діватись) вийшло так, що учасники і загнали ціну за вартість транспортування майже до 9 тисяч гривень за мегават*годину. Тобто фактично всю дельту і заплатили «Укренерго», залишивши собі якісь прийнятні у конкурентному середовищі відсотки.

Перший аукціон на продаж перетину у розмірі 100 МВт в кожній годині доби 30 червня приніс 10 млн грн.

«На двох перших добових аукціонах на доступ до пропускної спроможності за напрямком Україна – Румунія прозорість і конкуренція на торгах дали результат: викуплено всі 100 МВт, на першому аукціоні в години пік доступ до перетину пішов за 6 тис. грн/МВт, що вдвічі більше за попередній рекорд, а на другому – небачені досі 8,3 тис. грн/МВт. За два дні торгів наша компанія заробила 24 млн грн», – повідомив голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький.

 І це тільки перші торги. Далі європейці мають збільшувати можливість постачання енергії з України.

 «Якщо уявити ситуацію, коли пропускна спроможність експорту складає, наприклад, 1000 МВт, то при таких умовах ми могли би заробити 100 млн грн за день, або 36 млрд грн за рік. Відповідно, 2000 МВт можуть принести державі близько 72 млрд грн на рік», – порахував Кудрицький.

І після цих публічних підрахунків десь спрацювала кнопка «Нарешті єсть тєма!»

Справа в тім, що по нинішньому законодавству, ось ці гроші за перетин «Укренерго» має скирдувати на спеціальний рахунок, який має одну мету – розбудову мереж між Україною і Європою. І витратити з нього кудись наліво – неможливо. Треба тільки змінювати закон (див. ст.43 закону «Про ринок електричної енергії»).

Так, в змінах до закону можна написати, що ці мільйони можна витрачати і на інші благородні цілі. Наприклад, вставити шибки та двері, полагодити дахи у будинках, зруйнованих окупантами. Це дозволило б підключати ці будинки до опалення. Бо зима вже не за горами, і в Україні зараз дуже загрозлива ситуація з опалювальним сезоном. Гроші на нього ой як треба.

Але здається, що влада обрала інший сценарій. 7 липня Кабінет міністрів випустив прес-реліз про покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електроенергії, які її зараз експортують в Європейський Союз.

Самого урядового акту ще нема, тому висновки робити зарано. Бо подробиці важливі. Гірший варіант розвитку буде у тому випадку, якщо державну дельту заберуть з «хороших цілей» і віддадуть у «погані руки».

Під поганими руками маю на увазі «Енергоатом». Він з санкції голови Офісу президента Андрія Єрмака знаходиться під контролем угрупування «деркачівців» (того самого нардепа ОПЗЖ Андрія Деркача, якого СБУ підозрює у державній зраді на користь Росії). До нього входять міністр енергетики Герман Галущенко, керівник «Енергоатом» Петро Котін, голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський, керівництво ДП «Гарантований покупець» та низка інших держменеджерів на посадах різних рівнів. Енергетичний заступник Єрмака Ростислав Шурма також цілком занурений в цю тематику.

У мене немає жодних сумнівів у тому, що якщо гроші зрештою якимось чином будуть каналізовані в «Енергоатом», то звідти їх вже легко розпихають по приватним кишеням. Ось лише один з прикладів тамошніх розпилів

Але сподіватимемось на те, що прем’єр-міністр Денис Шмигаль не буде танцювати з Галущенком. Та його ПСО буде спрямоване на хороші цілі.

Також сподіватимемось на те, що в результаті пертурбацій не буде зліплено черговий картель чи монополію, яка узгодить норми розподілу прибутків поза державним бюджетом. Бо це зараз прямо мейнстрім у нинішньої влади. Наприклад, днями було оголошено про створення монополіста у лісовій галузі – держпідприємства «Ліси України». І це при повністю лояльному до Офіса президента Антимонопольному комітеті…

Блог від: Юрій Ніколов