Після відходу міжнародних компаній у Москві втричі впала відвідуваність ресторанів на бізнес-ланчі
07.07.2022   //  

Відхід міжнародних компаній з російського ринку та релокація частини співробітників за кордон після початку військових дій РФ в Україні негативно позначилися на точках громадського харчування у ділових кластерах Москви. З травня по червень трафік у багатьох кафе та ресторанах там упав утричі. Щоб повернути гостей, ресторатори намагаються знижувати ціни чи хоча б утримати їх на колишньому рівні, замінюючи, наприклад, імпортну продукцію на російську, повідомляє «Комерсант».

Кількість замовлень у ресторанах та кафе в ділових зонах Москви в березні-червні 2022 року скоротилася на 11% рік до року, тоді як у закладах по всьому місту трафік знизився не так драматично – лише на 3%, підрахували у Focus Technologies. Хоча ще на початку року динаміка відвідуваності ресторанів і кафе у ділових районах була позитивною: у січні-лютому 2022-го кількість замовлень в цих закладах була на 8% вищою рік до року.

«Крім втрати відвідувачів із числа співробітників міжнародних компаній трафік міг знизитися через зниження рівня доходів населення при значному зростанні цін на страви», – вважає керівник напряму досліджень та консалтингу Focus Technologies Михайло Васильєв.

У Tinkoff Data також повідомили про падіння кількості покупок у закладах громадського харчування в «Москва-Сіті», бізнес-центрах на Ленінградському проспекті, біля Білоруського вокзалу та у діловому кластері «Червона троянда» на 10% рік до року.

На початку року більшість коронавірусних обмежень було знято, співробітники виходили на роботу в офіси, ресторанний ринок Москви зростав приблизно на 15% рік до року, зазначає власник мережі «М’ясо&Риба» Сергій Миронов. Але зараз, підтверджує він, незважаючи на загальне відновлення трафіку галузі, відвідуваність закладів впала втричі у ділових кластерах Москви, особливо там, де офіси орендували переважно міжнародні компанії.

Тенденцію підтверджує засновник мережі гастробарів «Ракова» Євген Ничипірук:

«Трафік у закладах бізнес-центрів відчутно знизився, особливо в ресторані біля станції метро «Маяковська», де ми втратили 15-20% гостей».