«Іноземні компанії йдуть з Росії, бо наш народ біднішає»
07.07.2022   //  

Окрім санкцій на масовість виходу іноземних компаній з Росії вплинуло і масштабне збідніння населення в останні роки. Яке подвоїлось у 2022 році. Про це в ефірі радіо «КП» розповів Олег Комолов, доцент Фінансового університету при Уряді Росії.

– Навколо виходу західних компаній складається дивна ситуація. Ось приклад. Нещодавно фінська компанія – виробник фарб Tikkurila оголосила, що йде з Росії через події в Україні. Це знакова подія. Так, ІКЕА, McDonald’s та багато інших тут теж давно та успішно займалися бізнесом. Але Tikkurila, зважаючи на все, має намір вчинити самогубство. У нашій країні компанія отримує 30% свого загального виторгу! У них у Росії три заводи та тисячі торгових точок.

Також з Росії йде компанія – виробник шин Nokian Tyres. Для неї Росія також була ключовим ринком: 80% шин Nokian Tyres випускалися саме тут. Проте західний бізнес йде на це. Чи можете ви пояснити логіку компаній, які працювали тут десятиліттями?

– Логіка є. Так, все це подається під політичним соусом – мовляв, фінська компанія намагається завдати шкоди Росії, залишаючи ринок. Але причини тут саме економічні.

Всі ці іноземні компанії – це особливо видно по автомобілебудуванню – є, по суті, «отвьорточною» збіркою. І вони не можуть існувати без постійних поставок вузлів, деталей з-за кордону. Оскільки міжнародні ланцюжки поставок порушено, нормальний процес виробництва стає неможливим.

Плюс ми бачимо падіння реальних наявних доходів населення (так називаються доходи за вирахуванням податків та обов’язкових платежів на кшталт іпотеки та «комуналки». – Ред.). Цього року, за прогнозами Мінфіну, вони впадуть на майже 7%.

– Але ж і раніше вони постійно знижувалися: з 2015 по 2021 рік реальні доходи росіян впали на 6,1%.

– Тобто за кілька років ми збідніли на 13%. Все це підриває попит. І робить російський ринок непривабливим. Гадаю, всі ці маневри іноземних компаній мають тимчасовий характер. І більшість із них повернуться, коли нормальний бізнес у країні зможе знову існувати, коли ланцюжки поставок будуть відновлені. І найголовніше – коли стабілізується валютний курс. Тому що за таких стрибкоподібних рухів від 70 до 120, потім до 55 (рублів за долар. – Ред.) нормальний процес виробництва неможливий.