Дума хоче законодавчо обмежити розповсюдження інформації про обхід Росією санкцій
06.07.2022   //  

У Росії може з’явитися поняття «контрсанкційна інформація», поширення якої через ЗМІ та Інтернет буде обмежено серед невизначеного кола осіб. Про це написав «ПортНьюс».

Поправки із визначенням «контрсанкційної інформації» було внесено у законопроект № 135977-8 «Про внесення змін до окремих законодавчих актів РФ та зупинення дії окремих положень законодавчих актів РФ», розміщений на сайті Держдуми. Під цим терміном у ньому розуміються будь-які (виробничі, технічні, економічні, організаційні та інші) відомості  про вчинені або заплановані до здійснення російськими фізичними або юридичними особами, учасниками зовнішньоторговельної діяльності, угоди.

Поширення такої інформації обмежують серед невизначеного кола осіб, у тому числі з використанням ЗМІ та Інтернету.

Передбачається, що це допоможе захистити російських юридичних осіб та громадян від дії іноземних санкцій. При цьому від публікації щорічних звітів про свою діяльність та використання свого майна звільняються державні корпорації та компанії. Зокрема, це державна корпорація розвитку «ВЕБ.РФ», «Ростех», компанія «Російські автомобільні дороги».

Поширення контрсанкційної інформації допускається лише за письмовою згодою власника. Учасник зовнішньоторговельної діяльності має право вживати додаткових заходів стосовно обмеження доступу до «контрсанкційної інформації» та вимагати відшкодування збитків, заподіяних у зв’язку з розповсюдженням даних без його згоди. У цьому вимога отримання письмової згоди не поширюється на органи структурі державної влади місцевого самоврядування, і навіть Банк Росії.

Учасник зовнішньоторговельної діяльності та особи, яким відомо про те, що інформація відноситься до «контрсанкційної», повинні повідомляти осіб, яким вони передають відомості, про характер інформації та обмеження, пов’язані з її розповсюдженням.

Передбачено винятки. Не вважатимуться контрсанкційною інформацією відомості, «які становлять державну, комерційну таємницю, та інші відомості, які стосуються інформації обмеженого доступу відповідно до федеральними законами; обов’язкові для розміщення та використання в державних, муніципальних та інших інформаційних системах, відповідно до федеральних законів або прийнятих відповідно до них нормативних правових актів РФ; обов’язкові до поширення відповідно до федеральних законів».

Комітет Держдуми з економічної політики схвалив ці поправки 1 липня. Депутати можуть розглянути законопроект у другому читанні на найближчому засіданні 5 липня 2022 року.