У Росії зупиняються виробники пелет, бо експорт у Європу скоро остаточно закінчиться
05.07.2022   //  

Із липня експорт російських пелет впаде на 80% – до 30-40 тис т на місяць. Про це заявила «РБК» виконавча директорка Російського пелетного союзу Катерина Михайлова. У цей союз входить 34 компанії, на які припадає половина обсягу виробництва пелет у Росії.

Щорічно в Росії випускається 2,6-2,8 млн т паливних гранул. Із них торік експортовано 2,4 млн т на суму €504 млн, переважно до Європи. Але 10 липня спливає термін дозволу на ввезення російської продукції з деревини до Європи за старими контрактами. Це умови п’ятого пакету санкцій за вторгнення в Україну. У квітні експорт пелет із РФ упав на 4% і продовжує падати. Багато підприємств зупинили випуск через неможливість експорту.

Так, обидва пелетні цехи архангельської фірми «Регіон-Ліс» (92 тис т на рік) припинили випуск пелет у квітні-травні. Як каже гендиректор Дмитро Гвоздєв, фірмі призупинили дію міжнародних сертифікатів на випуск продукції, які входили до умов постачання.

Компанія «Свір пелетс» (24 тис т на рік) з Ленінградської області зупинила експорт до ЄС у квітні, каже її комерційний директор Олександр Горшков. Вона відправляла до Європи все біопаливо – близько 2 тис т на місяць, а зараз постачає на внутрішній ринок тільки чверть цього обсягу – 500 т. Карельська ФРП (12 тис т на рік) продовжує відвантаження європейським замовникам, стверджує гендиректор підприємства Дмитро Стацевич. Але він не зміг уточнити виданню, яким чином постачання продовжиться після 10 липня.

Через різке зниження експорту багато підприємств буде змушено зупинити виробництво, вважає Горшков. Щорічно в Росії утворюється 12-15 млн куб. м тирси, з якої роблять пелети, каже Катерина Михайлова.

«Якщо виробництво біопалива зупиниться, то в наших лісах залишиться лежати на площі 2 тис га гора тирси заввишки три метри», –  попереджає вона.

І це збільшить ризики виникнення лісових пожеж.

Внутрішній попит на пелети у Росії становить від 200 тис до 600 тис т на рік, що складає не більше чверті від виробництва. Виробники біопалива намагатимуться збільшувати постачання на азіатські ринки, каже Михайлова. Але навряд чи таким чином вдасться замістити обсяги європейського експорту. Крім того, зараз російський уряд обговорює можливість переведення майже третини котелень з вугілля та мазуту на пелети. Однак переобладнання однієї вугільної котельні коштує співставно із будівництвом нової.