Фермер із Татарстану пожалівся, що замість американської сівалки змушений був купити російську
01.07.2022   //  

Західні санкції вплинули на російську агросферу – постачальники імпортної техніки відмовилися співпрацювати з місцевими фермерами. Також зросли у ціні посівні матеріали.

Про це розповів агробізнесмен з Татарстану Ігор Планін в інтерв’ю виданню «Бизнес.Онлайн».

Зокрема, на початку року компанія Планіна хотіла купити сівалку в лізингової компанії «Джон Дір Файненшл». Але після початку широкомасштабного російського вторгнення до України фірма розірвала контракт.

«Ми хотіли спочатку купити сівалку «Вадерштад» (Väderstad) у лізинг у ТОВ «Джон Дір Файненшл», закинули аванс у 3 мільйони рублів, але, коли спецоперація почалася, компанія в односторонньому порядку розірвала договір, і їхній дилер у Росії навіть нічого про це не знав! Разом з цим ми купували в лізинг трактори К-7М з двигунами від «Мерседес», але з початком спецоперації нам зарубали і їх: постачальники самі не розуміли, чи будуть у продажу ці трактори. А у нас сезон, тому ми купили трактори з двигунами «Тутаївського моторного заводу». А сівалку в результаті знайшли у Росагролізингу в Липецьку», – розповів Планін.

Також в середньому на 20-30% зросли в ціні деталі до техніки. А постачальники засобів захисту рослин виставили вимогу стовідсоткової оплати, хоча раніше дозволяли розплатитися частинами до і після посівної.

Виникли й проблеми із постачанням посівматів. Фермер визнав, що переважно закуповує імпортне насіння, особливо гібридні сорти.

«Гібриди – так, зарубіжні, наприклад, соняшник: він краще витримує хвороби, посухи. Кукурудза теж гібрид – у неї і старт краще, і ріст, і якість зерна. Чомусь не наше насіння поводиться краще», – зазначив підприємець.