Батько загиблого в Україні російського солдата: наших дітей у Ростові поховали як оселедець у бочці
30.06.2022   //  

До редакції «RostovGazeta» звернувся ростовчанин Володимир Ніколаєв (ім’я змінено на його прохання, але підтверджуючий документ є в редакції), який розповів, як у Ростові поховали загиблого під час «спецоперації».

Загиблих хлопців поховали у секторі Мужності на Алеї Героїв Північного цвинтаря. «Домовитися про це було дуже складно», — розповів батько загиблого.

Однак згодом батьки загиблих хлопців звернули увагу на одну особливість — усі могили виявилися дуже тісно один до одного. Ростовчани заміряли відстань сантиметром і жахнулися. Вони заявляють, що розміри ділянок землі для поховання, можливо, не відповідали закону. В основному могили нібито становили 1,1 на 1,3 метри з технологічною відстанню між ділянками 10-15 сантиметрів.

«Тоді я і дізнався, що влада Ростова пропонувала ініціативу інших норм поховання, але її вирішила не виносити на розгляд. Мабуть, юристи помітили, що такий документ, в якому порушується федеральне законодавство, не пройде. Але саме наші діти, напевно, потрапили під спробу реалізації майбутньої ініціативи, — ділиться думками чоловік. — Наших дітей поховали як оселедців у бочці».

Співрозмовник зазначає, що основні проблеми такого тісного поховання розпочнуться через рік, коли батьки почнуть ставити дітям пам’ятники.

«Уявляєте, якщо на 1,1 метр встановлювати пам’ятник, розрахований на стандартні півтора метри? Воно ж займе могили поруч, що лежать», — розповів ростовчанин.

Він звернувся до керівництва кладовища. Пояснив, у якому стані батьки ховали загиблих дітей, не розуміючи всіх нюансів поховання. І поцікавився, що робити.

«Але мені сказали: «Ну так вийшло». І порадили, що якщо я з чимось не погоджуюсь — подати до суду. Але дозвольте, це ж не помилка батьків. Так, ми розуміємо, що Північний цвинтар закритий, що Алея Героїв — це важливий та почесний сектор на цвинтарі. Але ж це військове поховання, де все має бути правильно, красиво і за законом», — переконаний батько.

За його словами, через якийсь час батьки похованих хлопців звернули увагу на свіжі поховання, які площею могил було виконано вже в рамках чинного законодавства.

«Там поховано вже нормально. Одна могила на площі близько 5 кв м. Тобто на такому самому, як і в наших дітей ряду, розташовано три могили. А у нас по шість», — обурюється ростовчанин.

Не менш дивним батьки вважали і появу цивільних поховань на Алеї Героїв.

«Ми думали, що ця ділянка землі буде лише для тих, хто загинув під час «спецоперації». А потім помітили, що тут почали з’являтись цивільні. І коли ми ставили питання, хто це такі, нам ніхто не відповів», — каже ростовчанин.

Рідні загиблих дивуються — хто міг допустити таку ситуацію.

«Я спілкувався з батьками загиблих. Люди просто звіріють від нерозуміння того, що відбувається. Якщо й сталася така помилка, то дайте можливість тим, хто цього бажає, перепоховати своїх дітей. Чому нас змушують звертатися до суду? Це ж неподобство», — резюмує Володимир Ніколаєв.

В управлінні Північного міського цвинтаря журналісту охарактеризували ситуацію, що виникла, досить лаконічно: словом «бардак».

«За законом розміри могили – 1,5 метри на 2,3. Але чому вийшло інакше, я сказав би при особистій зустрічі. Телефоном побоююся говорити», — повідомив співробітник управління.