Виторг компаній Кубані через санкції впав на 30%
23.06.2022   //  

Через санкції у кубанських підприємців проблем із постачанням продукції – бізнесмени шукають посередників, готових перепродавати їм обладнання, сировину та комплектуючі європейських виробників. Виходить довго і дорого.

Про це повідомляє «КоммерсантЪ Кубань».

Наразі сталося падіння виторгу в середньому на 30% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Підприємці зізнаються, що відмова від поставок із Європи позначиться на якості їхньої продукції. Тим часом експерти стверджують, що процес імпортозаміщення в Росії займе від 5 до 10 років.

При закупівлі європейського обладнання, сировини та комплектуючих через треті країни збільшуються вартість та строки постачання. Так, компанія «Мегаторг», що виробляє джинсовий одяг, вже підняла ціни на свою продукцію на 30-35% і зізнається, що термін постачання необхідних для виробництва німецьких хімікатів збільшився на 35-40 днів. Німецьку хімію купують тепер у турецького посередника, називаючи це продовженням співпраці з колишнім постачальником у інший спосіб.

На аналогічні проблеми скаржаться і виробники посуду, і фірми, що спеціалізуються на будівництві фонтанів. Проблеми з логістикою виникають в багатьох галузях і «паралельний імпорт» (ввезення продукції іноземних компаній в Росію без їхньої згоди) не врятує — деякі виробники відслідковують, на яких об’єктах використовують їхню продукцію.

Замістити імпортну продукцію не можуть – в Росії багатьох товарів не виробляють, або виробляють з використанням імпортного обладнання, комплектуючих та сировини.

По підприємствах, які знайшли посередників, готових постачати продукцію колишніх партнерів, втрачених через санкції, б’є вартість вантажоперевезень, яка зросла більш ніж у двічі у порівняння з лютим 2022 року.

Експерти визнають, що спроби «імпортозамістити» все призводять до того, що успіхи досягаються лише «на папері». Відмова від імпорту часто можлива лише за умови повернення до архаїчної та неефективної структури виробництва, що призводить до дедалі більш серйозного технологічного відставання країни.