У Курську заманюють людей в мобілізаційний резерв, запевняючи, що не йдеться про контракт
22.06.2022   //  

У військкоматі Центрального та Сеймського округів Курська (РФ) продовжується набір до мобілізаційного людського резерву, а воєнком Ігор Ясько розповів, що це таке і на що можна розраховувати, записавшись у резерв. Про це пише видання «Друг для друга».

«Участь у мобілізаційному резерві — не те саме, що служба за контрактом, — пояснив військком. — Після підписання документів резервісти залишаються вдома, продовжують ходити на роботу, але зобов’язані з’являтися на навчання та збори — вони можуть тривати до трьох днів на місяць. До 30 днів може брати участь у щорічному зборі. На територію інших регіонів резервістів не відправлятимуть».

За його словами, є критерії, яким має відповідати учасник мобілізаційного людського резерву.

«Договір про перебування в резерві можуть укласти з громадянином РФ, який раніше проходив військову службу і має військове звання. Солдати, сержанти та прапорщики можуть брати участь у резерві до 42 років. Для офіцерів встановили інші максимальні планки, від 47 до 57 років залежно від конкретного звань», – говорить Ясько.

Він також додав, що при укладанні договору перебування в людському мобілізаційному резерві регулярно виплачують грошове утримання.

«Для солдатів та офіцерів передбачено щомісячну виплату. Її розмір залежить від посади. За триденні збори солдатам та сержантам виплачують до 5000 рублів, офіцерам – до 12000 рублів  (для переведення у гривні діліть приблизно на три). За 30 днів – солдатам і сержантам перераховують від 15000 до 30000 рублів, офіцерам – від 30000 рублів», – повідомив Ясько.