Кримські автобусні перевізники на межі розорення, лізингодавці забрали третину автобусів за борги
22.06.2022   //  

Автобусні перевізники в Криму опинилися на межі розорення – через санкції на 30-200% здорожчали запчастини та підскочили ставки по лізингу, а окупаційна влада не дозволяє підіймати ціни на квитки.

Про це повідомляє видання ForPost.

Збитки перевізників досягли критичного рівня. Крим може втратити до однієї третини новеньких автобусів, отриманих у лізинг протягом останніх кілька років. Віце-президент Асоціації автомобільних перевізників Зіновій Лудчак розповів виданню, що частково компенсувати збитки перевізники можуть підвищивши ціни на квитки. Тепер для такого кроку перевізники називають нові обставини.

За словами Лудчака, з лютого автомобільні запчастини зросли в ціні «від 30 до 200 відсотків», а лізингові компанії підняли облікові ставки за договорами на постачання рухомого складу. Автобуси забирають за борги.

«Картина така: п’ять автобусів забрали [за борги] у бахчисарайському АТП, п’ять автобусів забрали у ялтинського підприємства. Інші, але не всі, справи в судах – лізингові компанії зараз вилучать [автобуси]. До цього ми придбали 450 автобусів, я боюсь, що ми можемо втратити одну третину як мінімум», – зізнався Лудчак.

З початком курортного сезону ситуація могла б покращитися за рахунок збільшення кількості пасажирів. Однак натовпу туристів у Криму немає.