Торги в «MedData»: зрада чи перемога? Жумаділов відповів
21.06.2022   //  

Керівник “Медзакупівель України” Арсен Жумаділов

Нещодавно у закупівельній спільноті був великий скандал. Держпідприємство «Медзакупівлі України» (МЗУ) наприкінці травня створило для своїх закупівель окремий модуль у власній системі «MedData» https://bi.medzakupivli.com/ (у «меню» розділ «аукціони»). І почало проводити закупівлі в ній без оприлюднення будь-яких даних що у кого і почім.

Це з одного боку нагадало про минулорічний вивід багатомільярдних закупівель послуг по ремонту Київської окружної дороги з-під дії тендерного закону на новий майданчик поза системою «Прозорро» з купою корупційних ризиків. А з іншого боку – повна непрозорість нового модулю МЗУ не дала можливості оцінити переваги новели.

«Наші гроші» зустрілись з керівником «МЗУ» Арсеном Жумаділовим для прояснення ситуації. Вже після нашої розмови його фахівці доробили дашборд, через який видно закупівлі з 20 травня по нинішній час. Тут вказана вся інформація про очікувану вартість, учасників аукціонів та їх перебіг, економію. Тобто є базова інформація для мінімізації ризиків в плані прозорості.

А чому немає зради у виведенні закупівель «МЗУ» з «Прозорро» – пряма мова новатора.

Жумаділов – Почнемо з того, які задачі перед нами стояли. 169 постанова Кабміну про виведення закупівель з-під дії закону про публічні закупівлі призвела до того, що мабуть 90%+ замовників почали контрактувати напряму з огляду об’єктивні фактори (війну та неготовність ринку включатись у тендерні процедури) і суб’єктивні міркування (можливість напряму законтрактувати улюбленого постачальника).

У нас була задача рухатись по закупівлях швидко та унеможливити укладання договору з некваліфікованим чи недосвідченим постачальником.

Чи могли ми вирішити цю задачу, укладаючи прямі контракти та просто звітуючи у системі «Прозорро», як це роблять 90+ % інших замовників? Так, але ми розуміли, що варто при цьому дотриматись принципів конкурентності.

Якби ми йшли нині по  найпростішому алгоритму, було б так. Ми засилаємо запити до постачальників, отримуємо їхні пропозиції, тендерний комітет порівнює ціни і укладає контракт по найбільш економічно вигідній ціні, якщо постачальник проходить перевірку за вимогами ст. 17 і та на наявність у санкційних списках.

Але є нюанс – постачальники між собою у такій схемі не конкурують напряму. Тобто вони просто надіслали свої цінові пропозиції, наприклад, один готовий реалізувати товар за 100 тис грн., хтось за 90 тис , а хтось за 120 тис. І ми контрактуємо того, хто запропонував 90. Але, ймовірно, той, хто пропонував за 100, міг би впасти до  85, а той, хто пропонував за 90, міг би впасти до 70 і т.д. Тобто по принципу редукціону. І ми тоді вирішили реалізувати можливість для постачальників входити в такий редукціон у три кроки для того, щоб вони могли між собою конкурувати, для того, щоб вони могли дати найкращу ціну.

І другий момент. По спрощеній процедурі між прийомом документів і акцептом – у тебе проходить орієнтовно два тижні. Це відповідно до технічної складової системи «Прозорро».

Це довго. Сьогодні ми проводимо закупівлі ліків, медобладнання для лікарень по всій Україні десь за три-чотири дні.

Наші гроші – Як це відбувається?

Жумаділов – Якщо у нас є все необхідне (затверджена держпрограма, призначення, погоджені медико-технічні вимоги), то категорійні менеджери проводять аналіз ринку, виносять закупівлю на тендерний комітет. Засилаються запити на комерційні пропозиції. Представники ринку скидають на інший e-mail пропозиції, не на категорійного менеджера, який це ініціював. Ці пропозиції проходять процес кваліфікації та перевірку відповідності запропонованого товару медико-технічним вимогам., після чого вносяться у програму як стартові. Після цього відбувається аукціон на одиницю товару. І ті, хто запропонував найбільш економічно вигідну пропозицію, акцептується в обсязі товару, який вони готові поставити. Якщо це не покриваю всю потребу, то далі контрактуються наступні пропозиції до повного покриття необхідної кількості.  Особливо цінним це є для забезпечення оперативних закупівель у межах United24, де дійсно застосовується можливість «розбити» один предмет закупівлі на кількох постачальників, що відбувається в MedData з погодження комісії МОЗ. У межах централізованих закупівель такий функціонал не застосовувався, адже усі переможці аукціонів пропонували повні кількості.

Очікувана вартість для кожної позиції закупівлі встановлюється Міністерством охорони здоров’я. В межах закупівельного циклу 2022 року ці показники були затверджені ще до початку повномасштабного вторгнення РФ на рівні цін 2020 року. Після цього відбулось ослаблення національної валюти відносно долара, зникла можливість поставляти товари авіатранспортом, суттєво подорожчало паливо, через бойові дії виникла низка інших логістичних проблем. Тому, на жаль, іноді бачимо ситуації, коли очікувана вартість виходить менша за цінову пропозицію учасників аукціону.

Це не потрібно порівнювати з «Прозорро», бо ті задачі, які ми вирішуємо за рахунок цих аукціонів, вони дещо вужчі. Вони зводяться до отримання найкращої ціни в межах дії 169 постанови.

Наші гроші – А арбітраж є якийсь? Оскарження?

Жумаділов – А потрібно?

Наші гроші – Це моє питання до вас. Чи є вони, чи нема.

Жумаділов – Ні. Немає ланки оскарження в АМКУ. І слава Богу, що немає, бо немає тендерного тролінгу. І ми не будем зараз ним займатись, ось цією, як це сказати коректніше… Ми не будемо зараз гаяти час наш на те, щоб стрибати перед якимись недобросовісними постачальниками, які намагаються просто затягнути, збити закупівлю.

Головна задача, яка стоїть перед нами, це закуповувати швидко. Все. Крапка. Це суто наша ініціатива проводити аукціони. Ми це не робимо в «Прозорро», бо по-перше, це довше, ніж ми маємо часу на ту чи іншу закупівлю.. І по-друге… Я думаю, що ви пригадаєте. Не відкрию вам нічого нового, якщо скажу, що коли ми проводимо або проводили раніше оці сигнальні спрощені закупівлі у «Прозорро», не всі розуміли це, як сигнальні закупівлі. Не всі розуміли це, як аналіз ринку. Пам’ятаєте закупівлі кисневих станцій, де мені довелось дуже багатьом пояснювати, що  сигнальна закупівля – це аналіз ринку? Те, що хтось, запропонував на дві копійки дешевше, не означає, що ми зобов’язані його акцептувати. Воно не означає, що у нього запропонований товар дійсно відповідав вимогам і що він як постачальник кваліфікований і готовий брати на себе контрактні зобов’язання… У мене були редакції різних теленовин, які намагалися з цього зліпити якусь цікаву історію.

Під час війни у мене немає ні часу, ні готовності пояснювати всім, що таке сигнальна закупівля, що таке аналіз ринку і т.д. Пояснювати постачальникам, що якщо вони не мають досвіду виконання аналогічних договорів, то ми не готові їх контрактувати, бо вони не кваліфіковані, і потім отримувати від них всілякі запити та скарги… Вибачте, немає на це часу.

Ще раз. Задача, яку ми вирішували, це задача, яку ми самі перед собою поставили – для того, щоб знизити в ціні тих, хто виходить на наші закупівлі. Чи ми їх знижуємо? Так. Чи є результат? Так, є. Чи ми це опублікуємо? Так, опублікуємо.

Наші гроші – А чому не відразу це опублікували?

Жумаділов – А тому, що ми мали зробити для цього коректний інтерфейс. У нас багато роботи. Всі люди, які працюють по MedData, працюють над інформаційним забезпеченням у тому числі всієї гуманітарної допомоги по медичним товарам, що заходить в країну. Це все одні і ті самі люди.

Ми могли б по кожній позиції законтрактувати одного постачальника по найвищій ціні з можливих. Ви б про це навіть не дізнались станом на сьогодні. У нас би не було цього інтерв’ю. Звіти були б оприлюднені лише після закінчення воєнного стану. А коли він закінчиться – ніхто не знає. Оце у нас прям спорт такий. Є хтось, хто намагається бути дійсно відкритим, створювати додану цінність і т.д. «А давайте тепер в них активно посумніваємося!». Добре, я не проти.

Наші гроші – Цей модуль робили ваші спеціалісти?

Жумаділов – Так.  Це все наші хлопці і дівчата. Хтось у нас в штаті, хтось на контрактах. Розробка точно коштувала на порядок дешевше зекономленого на закупівлях. Наші програмісти виконували в межах тих заробітних плат, які вони отримують. Не було якихось додаткових оплат, премій, надбавок. Вони в цей час виконували і якусь іншу роботу.

Наші гроші – Скільки зараз приблизно ви закупівель через систему запустили? Який через ваші аукціони проходить приблизний обсяг коштів?

Жумаділов – Станом на сьогодні проведено 104 аукціони. Сума фінальних пропозицій за результатами – 677,5 млн. грн. Сума мінімальних початкових пропозицій – 750,3 млн. Тобто економія склала 72,8 млн. грн. Від суми очікуваних вартостей 773 млн. економія склала 96,9 млн. грн.

 

Наші гроші – Коли війна закінчиться нашою перемогою, доведеться повертатись під закон. Правильно?

Жумаділов – Звісно. Та може й раніше.

Наші гроші – Це буде означати, що ви переведете свої закупівлі назад у систему «Прозорро»?

Жумаділов – Звісно.

Наші гроші – Тобто це тимчасове рішення?

Жумаділов – Так. Я говорив з керівником «Прозорро» Василем Задворним, зрозумів, у чому була причина його занепокоєння щодо нашої ініціативи. Як виявляється, він та інші небайдужі побачили в цьому ще один сигнал про намагання обійти «Прозорро». Був такий досвід  із Київською окружною дорогою. Як я зрозумів, є побоювання, що  замовники почнуть створювати якісь альтернативні системи і будуть обходити «Прозорро». Є такий острах. Правильно?

Наші гроші – Так, Укравтодор перший зробив власну систему торгів поза «Прозорро».

Жумаділов – Так вони її зробили тоді, коли діяв закон. Коли не було війни. А ми навпаки –повертаємо аукціони в закупівлі. І ми намагаємось їх приблизити до тих стандартів, які є в «Прозорро». Водночас із врахуванням того, що маємо закуповувати швидко.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»