Санкції суттєво ускладнили роботу калінінградського рибзаводу, якому доводиться працювати з останніх сил
18.06.2022   //  

Калінінградські (РФ) виробники рибних консервів через санкції змушені працювати «з останніх сил». Про це розповів «Інтерфаксу» голова ради директорів групи компаній «За Родіну» Сергій Лютаревич, пише «Руський Захід».

«Санкції помітно ускладнили нашу виробничу діяльність, змусивши серйозно змінювати багато правил роботи. Так, на сьогодні нам потрібні додаткові складські запаси різної сировини, які є не тільки на заводі, а й у дорозі. При цьому всі вони мають бути оплачені. У результаті нових умов потреби у оборотних коштах у нас зросли в 3-4 рази. Ми тепер за все платимо авансом, зокрема й у юанях», — сказав Лютаревич.

Федеральна влада не включила навесні 2022 р. рибопереробку до списку галузей, які могли отримувати пільгові кредити. Не працює для таких підприємств і програма субсидування капітальних витрат.

«Нещодавно завдяки допомозі губернатора Антона Аліханова і через два місяці зусиль ми отримали кредит на оборотні кошти у розмірі 200 млн. рублів (для переведення у гривні діліть приблизно на три). Ставка становить майже 10%, тоді як вона на той момент і так була 10%. Це – крихти на тлі того, що річний оборот компанії оцінюється в 5 млрд. рублів. За ідеєю ці кошти нам банк мав би надати за ставкою не більше ніж 5%», – заявив співвласник групи компаній «За Родіну».

У Калінінградській області працюють 6 підприємств, які виробляють рибні консерви. За словами Лютаревича, всі вони зараз мають проблеми.

У квітні Сергій Лютаревич говорив, що виробництво консервів та переробка риби в Росії можуть бути заморожені через відсутність пільгових кредитів для галузі та подорожчання складових.

«За Родіну» – рибопереробний комплекс повного технічного циклу, від вилову риби до виготовлення готової продукції.