Танкери-привиди, які обслуговують Венесуелу та Іран, можуть переорієнтуватися на РФ
17.06.2022   //  

Старі танкери-привиди, які зараз обслуговують санкційні торгові операції Венесуели та Ірану, можуть бути використані у потребах Росії. Про це пише портал «PortNews» із посиланням на звіт британського судового брокера «Gibson» за 27 травня.

У звіті «Куди йдуть застарілі танкери» брокер повідомляє, що відсутність списання великих танкерів пов’язана саме з їхньою зайнятістю на перевезеннях іранської та/або венесуельської нафти і нафтопродуктів. Тенденція ще більше увиразнилась з минулого року, і список танкерів, пов’язаних із санкційною торгівлею, продовжує зростати. На сьогодні 12% існуючого флоту VLCC (Very Large Crude Carrier) з осадкою до 21 м та 9% флоту Suezmax з осадкою до 16 м пов’язані з іранською та/або венесуельською торгівлею, причому більшість суден побудована у 2003 році та раніше.

Утім, санкційні торгові операції вкрай неефективні: більшість суден здійснюють завантаження раз або двічі на рік, а решту часу проводять у баласті в очікуванні навантаження або розвантаження.

Дані про експорт теж свідчать про неефективність таких операцій. За оцінками «Kpler», з травня 2021 року по квітень 2022 року Венесуела та Іран експортували 0,55 млн барелів на добу та 0,73 млн барелів на добу відповідно. Якщо припустити, що всі ці барелі призначені для Китаю з поділом 30/70 між Suezmax і VLCC, то для торгових операцій знадобилося б лише 20 VLCC та 30 Suezmax.

«Міжнародні зусилля щодо досягнення компромісу з Іраном і Венесуелою активізувалися в останні місяці, і якщо санкції, пов’язані з експортом іранської та/або венесуельської сирої нафти, будуть ослаблені або зняті, то конкурентоспроможні танкери, що торгуються на міжнародному рівні, ймовірно, займуть домінуюче положення на цьому ринку. Для «примарного» флоту [який зараз обслуговує Венесуелу та Іран] це може стати причиною списання, але оскільки західні уряди все більше віддаляються від Росії, принаймні деякі з цих суден, ймовірно, знайдуть нові можливості для використання», – припускає у своєму звіті судовий брокер «Gibson».

Також «PortNews» нагадав, що у квітні «The Wall Street Journal» повідомляло, що Росія обходить чинні санкції щодо постачання нафти до Європи за допомогою відправки до невказаних пунктів. Там сировину змішують із іншим паливом, що формально робить її вже не тільки російською – так виходить, наприклад, так звана «латвійська суміш».

Крім того, у травні «The Economist» писав про групу відстеження російських танкерів.