Вихід світових нафтосервісних гігантів із Росії вдарить по російському видобутку нафти
16.06.2022   //  

У Росії будуть проблеми із низкою нафтосервісних послуг через вихід провідних світових компаній внаслідок санкцій за напад на Україну. Про це пишуть «OilCapital» та «dprom».

Після російського нападу на Україну провідні світові нафтосервісні гіганти оголосили про згортання своєї роботи в Росії. Мова про «Halliburton», «Baker Hughes», «Schlumberger» і «Weatherford». Три місяці потому видобуток у РФ дійсно скоротився, однак «OilCapital» запевняє, що це сталось через «тимчасові складнощі з доставкою сировини споживачам».

До нафтосервісу відносять передусім буріння, будівництво, ремонт свердловин, роботи з підвищення нафтовіддачі, гідророзрив пласта (ГРП), підводні видобуткові комплекси. При цьому, як визнає більшість експертів, російські компанії серйозно залежать від західного обладнання у сфері похило-спрямованого буріння, телеметрії, роторно-керованих систем, каротажу. Лише до 2024 року планувалося знизити з 85% до 25% залежність від флотів ГРП. При цьому поки що частка російського обладнання в них становить менше 1%.

Крім того, є серйозні проблеми з імпортозаміщенням софту для нафтогазової галузі, оскільки нафтосервісні мейджори, які пішли, займали в софті за рядом рішень до 90%.

Отже, вихід західного нафтосервісу зашкодить проектам зі складними конструкціями свердловин.

«У результаті будуватимемо простіші свердловини, а отже, для підтримки рівня видобутку залишиться один «інструмент» – більше бурити», – сказав екс-міністр палива та енергетики РФ Юрій Шафранік журналу «Експерт».

Ще може загальмуватися освоєння важкодобувних запасів, яких у структурі російських запасів вже дві третини.

Як пише «Dprom», коли говорять про видобуток важкодобувних запасів, передусім мають на увазі Баженівську світу – найбільше родовище сланцевої нафти в Тюменській області. «Газпром нафта» хвалиться, що опустила питому ефективність видобутку із 30 тис рублів до 13 тис рублів, а по окремих свердловинах – до 8,5 тис рублів на тонну (для переведення сум у гривні діліть приблизно на три). До 2024 року вони хочуть дійти до 8,5 тис рублів на тонну в середньому і вважають, що видобуток буде рентабельним. Але президент Союзу нафтогазопромисловців Росії Геннадій Шмаль стверджує, що таких темпів недостатньо:

«Газпром нафта» працює на Полянівському родовищі вже понад 5 років, а що ми маємо? До 2025 планували пробурити 1000 свердловин, а сьогодні навіть 50 не набереться. Якщо ми такими темпами розроблятимемо нові технології, то ніколи нічого не зробимо».

За словами Шмаля, кілька організацій добувають нафту з Бажена. Найбільше добуває «Сургутнафтогаз» – близько 400 тис тонн, але при цьому 80% свердловин – порожні, тому, на думку Шмаля, зараз технології видобутку на Баженівській світі у Росії немає.

Нагадаємо, Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) у своїй червневій доповіді повідомила, що Росія вже цього року буде змушена знизити видобуток нафти на 1,6%. Середній показник знизиться становитиме 10,63 млн барелів на добу (б/д) проти 10,8 у 2021 році.

Нинішні оцінки виявилися значно нижчими за травневі. Тоді в ОПЕК ще очікували, що РФ зможе нарощувати видобуток, хоч і неістотно. Проте запровадження поетапного нафтового ембарго в ЄС змінило прогнози.