В челябінських комунальників немає грошей на нові сміттєвози, а для ремонту старих бракує деталей
16.06.2022   //  

Ремонтувати челябінські сміттєвози нічим – в сервісних центрах підскочили ціни та виник дефіцит запчастин. На закупку нових машин у оператора немає грошей – зросли ціни як на саму техніку, так і на лізингові послуги.

Про проблеми, які виникли після початку війни в Челябінську з оновленням парку сміттєвозів, пише видання Радио Business FM.  

Як зізнаються в пресслужбі оператора з вивезення сміття та поводження з твердими комунальними відходами у Челябінській області «Центр комунального сервісу», запчастин для ремонту парку спецтехніки катастрофічно не вистачає. Закупку нових  машин на підприємстві взагалі поставили на паузу.

«На початку весни вартість запасних частин як іноземного, так і російського виробництва зросла в рази. Подорожчали як оригінальні деталі, вузли та розхідники, так і їхні аналоги. Якийсь час на ринку спостерігався спекулятивний ажіотаж. Через дефіцит запчастин збільшилися терміни обслуговування техніки в сервісних центрах. Якщо раніше на окремі види регламентних робіт з ремонту та обслуговування машин витрачався максимум тиждень, то тепер такий самий вид ремонту може вивести з експлуатації машину на два-три тижні, а то й на місяць. Ми очікуємо, що через якийсь час ринок підлаштується під нові реалії і ситуація нормалізується», — прокоментував ситуацію прес-секретар «Центру комунального сервісу» Сергій Жеребін.

Комунальники розуміють, що галузь не витягне самотужки кризову ситуацію, та очікують від уряду заходів підтримки.

«У перевізників були плани на оновлення цього року парку машин. Але зараз це зробити складніше. Проблема в тому, що ціни на техніку, у тому числі вітчизняну, значно зросли. Зросла й вартість лізингу. Якщо раніше лізингові компанії пропонували ставки під 6% річних, то сьогодні ставки зросли до 15-20%. Звісно, ​​це непідйомно для бізнесу», – зазначив Сергій Жеребін.

Тарифи на вивіз сміття в Челябінській області ще не переглядали, бо контракти на перевезення ТКО укладено за старими цінами. Однак у майбутньому перевізники не виключають, що підвищать вартість своїх послуг.

Аналогічна проблема виникла в сусідній Свердловській області. Регіональний сміттєвий оператор ЄМУП «Спецавтобаза» також стикнувся з нестачею імпортних запчастин та деталей та пожалівся, що знайти гідні аналоги європейським сміттєвозам сьогодні неможливо.