Кому війна, а кому мать рідна. Найдорожчі закупівлі яєць в Україні після вторгнення
16.06.2022   //  

Під час війни у відносно спокійних регіонах України замовники дозволяють собі завищувати ціни на курячі яйця навіть на 100%. Такі дані аналізу «Наших грошей» закупівель вартістю вище 15 тис грн., оприлюднених у системі «Прозорро» у березні-травні. 

Середня ціна яєць за три місяці у «Прозорро» склала 3,6 грн. за штуку. За даними Держстату, в березні середня споживча ціна по Україні становила 3,43 за одне куряче яйце, у квітні – 2,48. У травні в магазинах та на базарах можна спокійно знайти яйця і по 2 гривні в роздріб.

Таке падіння було зумовлене тим, що Україна має потужну яєчну промисловість. Вона багато експортувала. Але з перекриттям портів втратила змогу це робити. Відтак надлишковий потік яєць заполонив внутрішній ринок та обвалив ціни. Наприклад, у Дніпропетровській області на ринках яйця можна придбати за 2,3 грн. за штуку, а у супермаркетах Київщини – до 2 грн.

Жодних даних про приведення до тями пекельної ціни львівських яєць у “Прозорро” немає.

Однак низькі роздрібні ціни не вплинули на деяких замовників і вони продовжили замовляти яйця за скаженими цінами. Особливо у травні відмітились у Львові. Відділи освіти Сихівського, Личаківського районів замовили яйця по 4,44 гривні фірмі ТОВ «Західна регіональна компанія» такого собі Юрія Баса. А Шевченківські та Залізничні взагалі по 4,47 грн, однак через кілька тижнів після укладення угоди принаймні злякались та внесли в договір уточнення, що постачальник «має право» здійснювати поставку по середньоринковим цінам. Але чи скористався постачальник правом втратити надприбуток – у «Прозорро» даних немає. Відмітимо, за даними «Наших грошей. Львів», ця «Західна регіональна компанія» пов’язана з угрупуванням місцевих бізнесменів, яких вже ловили на тендерних змовах та завищенні цін.

І зрештою саме завдяки таким «екстремалам» середня ціна на закупівлях яєць по Україні зараз становить близько 3,60 грн, що у півтора рази більше від роздрібного ринку.

Рейтинг регіонів

За середньою ціною курячих яєць у лідерах опинилися обстрілювана Миколаївщина, а потім – окупована Херсонська область.

На третьому місці відносно спокійна Черкаська область (4,12 грн. за яйце). Не зрозуміло, чому так, адже згідно з даними Держстату, у Черкаській області середні ціни на яйця були нижчими від загальноукраїнських: у березні – 3,2 грн. за штуку, у квітні – 2,07 грн. Водночас привертає увагу той факт, що черкаські замовники укладали угоди тільки з ФОПами і не замовляли курячі яйця жодному крупному виробнику, від яких можна отримати значно менші ціни.

Наприклад, у травні відділ освіти Жашківської міськради Черкаської області дозволив собі замовити у ФОП Павленко Галина Петрівна  яєць по 3,79 грн. за штуку. Тобто майже вдвічі дорожче від  середніх цін Держстату. При загальній ціні контракту 315 тисяч гривень маржа тут могла скласти більше 100 тисяч гривень.

Регіон Середня ціна за шт., грн.
Миколаївська 4,50
Херсонська 4,25
Черкаська 4,12
Запорізька 3,98
Одеська 3,85
Чернігівська 3,70
Сумська 3,69
Кіровоградська 3,68
Дніпропетровська 3,64
Донецька 3,62
Уся Україна 3,60
Чернівецька 3,54
Львівська 3,54
Київ 3,48
Закарпатська 3,47
Івано-Франківська 3,45
Полтавська 3,44
Харківська 3,43
Вінницька 3,41
Хмельницька 3,40
Київська 3,36
Житомирська 3,29
Рівненська 3,19
Тернопільська 3,00
Волинська 2,93
*Луганська 2,40

* Участь Луганщини у цьому рейтингу можна вважити символічною, а не повноцінною. У «Прозорро» за березень-травень розміщена лише одна закупівля з неї: державний університет внутрішніх справ імені Е.О. Дідоренка (Сєвєродонецьк) у травні замовив невелику партію яєць по 2,4 грн. Виходячи з цього, через «Прозорро» найдешевші яйця купували у Волинській області.

Херсонська аномалія та високі ціни в обстрілюваних областях

Згідно з «Прозорро», найбільше відхилення від норми зафіксовано в окупованій Херсонській області. «Херсонський обласний заклад з надання психіатричної допомоги» замовив яйця по 6,8 грн. за штуку – в два рази вище від середньої ціни по Україні. Але це пояснюється тим, що зараз там доступні лише місцеві овочі, а все інше завозиться з Росії вдвічі дорожче від України. Це підтверджують і інші медіа. «Обозреватель» повідомляв, що у херсонських супермаркетах яйця продавали по 7 грн. за штуку, а «Апостроф» писав, що ціни на куряче яйце сягають до 10 грн.

Крім того, сім угод у ціновому діапазоні від 5 до 5,53 грн. за штуку, крім Херсонської області, укладали у Миколаївській, Одеській і Харківській областях, які постійно обстрілюють, або обстрілювали російські війська, відповідно, щонайменше мова може йти про складнощі з доставкою товару (тендери можна подивитися тут, тут, тут, тут, тут, тут і тут). Всі інші ціни були менше 5 грн. за куряче яйце.

Найдорожчі закупівлі у вільній Україні

У більш-менш спокійних областях найдорожчі яйця в березні були у Новопразького навчально-виховний комплекс (Кіровоградська обл.) – по 4,80 грн. Це було майже у півтора рази дорожче від показників Держстату для України на той час – 3,43 грн.

Постачальником для кіровоградців було ТОВ «Фудмікспостач», пов’язане з відомим полтавським підприємцем Володимиром Сергієнком. Видання «Полтавщина» писало, що КП «Добробут Полтавської громади», яке займається харчуванням школярів, віддавало «Фудмікспостач» мільйони гривень, відхиляючи усі дешевші пропозиції. Крім того, «Фудмікспостач» розігрував гроші на кухонне обладнання для «Добробуту Полтавської громади» з ТОВ «БС-Фуд», яке теж пов’язували з Сергієнком.

На другому місці ще більш цинічна та маржинальна закупівля.

У квітні Вікнянська сільрада (Чернівецька обл.) замовила місцевому ФОПу яйця по 4,75 грн. Тоді за даними Держстату середня вартість яєць на Буковині становила 2,11 грн., тобто, більш ніж удвічі дешевше. Так ось. Сільрада заплатила ФОПу Юрію Лисюку частину грошей, а потім розірвала контракт «у зв’язку з неспроможністю постачальника виконати зобов’язання за договором через коливання ціни товару на ринку».

Тобто падіння ринкових цін призвело не до зниження контрактної ціни, а розриву контракту. І для демонстрації додамо, що ця закупівля у необстрілюваній Буковині була значно дорожчою від прифронтових. Наприклад, у Добропіллі, яке знаходиться на лінії зіткнення у Донецькій області, у березні відділ освіти замовив яйця  по 3,4 грн., а у квітні бахмутська лікарня Донецької області – по 2,85 грн.

Найнижчі ціни – до 2 грн.

Найнижчі закупівельні ціни на курячі яйця зафіксовано в контрактах з місцевими птахофабриками.

Так, Хмельницький геріатричний пансіонат для ветеранів війни і праці уклав угоду с місцевим сільськогосподарським ТОВ «Хорост-Поділля» по 1,44 грн. за штуку, а управління адміністративних послуг Полтавської міської ради – з ПрАТ «Полтавська птахофабрика» по 1,64 грн.

Водночас договори щодо недорогих яєць замовники укладали і з фізичними особами-підприємцями. Державна установа «Дніпровська виправна колонія» (№89) з Дніпропетровської області замовила  ФОП Ольга Корж, а Красноградська райдержадміністрація Харківської області у ФОП Лідія Балюк курячі яйця по однаковій ціні – по 1,7 грн.

 

Віктор Волокіта, «Наші гроші»