Венедіктова злила корупційно-футбольну справу Павелка в поліцію, де вже чотири роки валяються його інші справи
15.06.2022   //  

З 2018 року правоохоронці безрезультатно розслідують низку кримінальних справ, фігурантом яких є голова Української асоціації футболу Андрій Павелко. Раніше про своє включення до групи прокурорів в цих справах заявляла генпрокурорка Ірина Венедіктова, яка два роки тому обіцяла пришвидшити розслідування.

Про це написав Микола Решнюк для Tribuna.com.

В 2018 році в результаті журналістських розслідувань стало відомо про можливе зловживання керівництвом ФФУ під час закупівлі штучних покриттів для полів, виготовлених заводом Федерації. Тоді її очолював Андрій Павелко – нардеп БПП, голова бюджетного парламентського комітету. Федерація футболу України (пізніше перейменована в Українську асоціацію футболу) за кошти УЄФА через ТОВ «ФФУ Продакшн» збудувала комерційний завод із виробництва штучного покриття для футбольних полів. І потім через дискримінаційні вимоги в тендерах це підприємство отримало з бюджету десятки мільйонів. Журналісти також з’ясували, що «ФФУ Продакшн» поставляла газони з майже 70-відсотковою переплатою у порівнянні з покриттям німецької фірми «Polytan». А також «ФФУ Продакшн» переплатило більше $1 млн за обладнання арабському офшору «S.D.T.», який пов’язаний з Павелко.

Тоді Головне слідче управління Нацполіції під процесуальним керівництвом Генпрокуратури почало розслідувати «можливі зловживання збоку керівництва ФФУ, спрямовані на розкрадання бюджетних коштів, виділених у 2017 році на бюджетну програму «Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України», на загальну суму 270 млн грн».

Того ж дня 7 червня 2018 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) почало своє розслідування «за фактом можливого зловживання службовим становищем особами законодавчої та виконавчої гілок влади, підприємств комунальної та приватної власності, а також ФФУ шляхом закупівлі за завищеними цінами робіт із будівництва футбольних полів зі штучним покриттям за кошти державного та місцевих бюджетів». Окремо в той же день НАБУ запустило також інше провадження щодо Павелка персонально – «за фактом можливого подання народним депутатом завідомо недостовірних відомостей у декларації».

Наостанок на наступний день, 8 червня, Печерське управління Нацполіції у Києві розпочало своє провадження «щодо заволодіння бюджетними коштами внаслідок змови службових осіб ФФУ шляхом завищення цін на товари, закупівля яких здійснювалась з ознаками кримінального правопорушення». Останнє розслідування було відкрите за заявою Олега Скупинського, знаного як юриста Григорія Суркіса. Тоді Суркіс був конкурентом Павелка за посаду в виконкомі УЄФА. І незважаючи на низку кримінальних проваджень ту боротьбу у 2019 році Суркіс програв.

З відповіді НАБУ на інформаційний запит стало відомо, що провадження щодо можливого подання неправдивої декларації Павелком було закрите через скасування кримінальної відповідальності Конституційним судом в жовтні 2020 року. Іншу справу восени 2021 року НАБУ довелось передати у підслідність Нацполіції за рішенням прокурора.

В Генпрокуратурі не стали пояснювати з чим пов’язана довга тривалість розслідувань, пославшись на кримінальний кодекс України і «неприпустимість розголошення відомостей досудового розслідування». Цю ж відповідь повторили і в Нацполіції щодо двох з існуючих справ – №42018000000001404 та №42018101060000127.

Це дещо суперечить тому, що два роки тому говорила генпрокурорка Ірина Венедиктова, яка обіцяла пришвидшити розслідування:

«Свого часу ця справа була дуже гучна, супроводжувалася журналістськими розслідуваннями, але з незрозумілих причин застигла як холодець. Скажу відверто, у мене виникло відчуття, що у футбол грали не спортсмени, а правоохоронці. Між собою. Тому з сьогодні я в групі прокурорів. Як отримаю матеріали справи, визначу конкретний план слідчих дій, спрямований на досягнення результату. Вірю, що спільними зусиллями відкриємо рахунок».

До речі,  в листопаді 2019 року  – після дострокових парламентських виборів, Верховна Рада проголосувала за створення Тимчасової слідчої комісії, аби та розслідувала можливе розкрадання держкоштів керівництвом УАФ на чолі з Павелком. Через півроку, які були відведені для її роботи, комісія звернулася до Ради про продовження діяльності через труднощі з доступом до матеріалів, необхідних до розслідувань. Але парламент не знайшов часу розглянути питання комісії, яка на сьогодні офіційно тепер вже недійсна.

У 2021 році віце-президентом ФФУ став близький до Офіса президента Юрій Голик, якого «Українська правда» назвала ідеологом всього «Великого будівництва».