Китай купує російські пиломатеріали настільки дешево, що їх стає невигідно виробляти
14.06.2022   //  

У Росії хваляться, що експорт пиломатеріалів «попри санкції» виріс на 10%. А насправді Китай скуповує російські пиломатеріали настільки дешево, що деякі учасники ринку вже думають зупиняти виробництво через невигідність. Про це пише «Лісовий комплекс».

«Рослісінфорг» заявив, що експорт дощок та бруса з Росії із січня по травень 2022 року зріс на 10% – до 11,2 млн кубометрів. Основними покупцями російських пиломатеріалів очікувано стали Узбекистан та Китай. На останнього припало близько 50% поставок.

На азіатські країни припало близько 70% обсягу поставок. Експорт у цьому напрямку зріс майже на 13% – до 7,8 млн кубометрів. Ще 30% поставок поїхали на ринки так званих «недружніх» держав – це країни Європи, Японія, Сінгапур, США та Південна Корея.

Глава «Рослісінфоргу» Павло Чащин не спостерігає санкційного тиску в Сибіру та на Далекому Сході. Натомість учасники самого ринку вважають, що відмова Європи від продукції ЛПК Росії істотно позначається на доході та продуктивності російського бізнесу. До того ж, голова правління Спілки лісопромисловців Архангельської області Андрій Зубов переконаний, що найважчий удар по експорту наніс «зміцнілий» рубль.

Усі транспортні послуги рубльові, у рублях вагон до Китаю обходиться у 300 тис рублів (для переведення цін у гривні діліть приблизно на три). У рублях виплачують зарплати, оплачують запчастини та паливо. Зміцнення рубля збільшило ціну у валюті на 50%, так само впала конкурентоспроможність товару. Деревина не може довго лежати на складах.

«Треба щоб кубометр коштував 500 доларів, а зараз його продажна ціна в Китаї 380 доларів (на 32% нижче). На зарплату, сировину, її обробку, амортизацію обладнання ми можемо витратити за такої ціни 120 доларів або 12000 рублів з кубометра. А ціна плати від пня з аукціону знеособленої деревини в районі досягає 3 000 руб./куб. м. Собівартість після заготівлі та вивезення сягає 12000 руб./куб. м, а після розпилювання при ідеальному виході готової продукції 50% собівартість досягає 24000 руб./куб. м пиломатеріалу. Ми дійшли того, що треба зупиняти виробництво», – каже експерт.

На думку Зубова, оптимальний курс для виходу на ринок Китаю повинен становити 85 рублів за долар. Для розвитку виробництва пиломатеріалів у РФ – 150 рублів за долар.

Нині ж, наприклад, лісопромисловці Республіки Бурятії опинились на межі розорення: заповзятливі покупці деревини з Китаю опустили ціну на брусок із 19-20 тис до 7 тис рублів. Санкції Європи розв’язали китайцям руки і ті стали диктувати закупівельні ціни.

«Із кінця лютого вартість бруска вони знизили практично втричі, а в 2021-му і на початку 2022 року вартість досягала 18-20 тис рублів за кубометр. Сьогодні ж вони беруть лише по 7 тисяч куб. Це робить цілком безглуздим експорт, бо за рік у виробників різко зросли витрати, зокрема, за рахунок зростання вартості лісу від великих орендарів лісу та лісгоспів», – зазначає підприємець Олексій Башаров із бурятського села Турка.

Тепер на ринку Бурятії повно пиломатеріалів за зниженими цінами, але попит стагнує, адже бізнес і населення бояться поглиблення економічних проблем, а кредити дорогі.