Для чиновників РФ на мільярд рублів купили VPN-сервісів, щоб обійти власні блокування неугодних
14.06.2022   //  

Понад 1 млрд рублів витратили державні відомства РФ на закупівлю VPN-сервісів для обходу масових блокувань та обмежень, які ж вони самі і запровадили. Багатіє на доступі до VPN державний Ростелеком.

Про це пишуть журналісти проекту Можем объяснить.

Саме після 24 лютого чиновники різних державних структур стали активно розміщувати тендери на оренду VPN для захисту інтернет-зв’язку. Строки оренди сервісів обходу заблокованих сайтів до року та більше, поки триватиме цензура. За підрахунками журналістів, всього за час війни з Україною з російського бюджету на VPN вже витрачено більше 1 млрд рублів (для переведення у гривні діліть приблизно на три). До прикладу, у 2021 році за такий же період чиновники розмістили замовлень лише на 650 млн. рублів.

Лідером по витратам на VPN став ГУ МВС по Красноярському краю – за обхід інтернет-цензури силовики сплатили 147 млн ​​рублів. Замовник замовив доступ до заблокованих в  РФ сайтів, причому швидкість інтернету заявив не меншою, ніж 100 Мбіт/с. При цьому оператор має «здійснювати цілодобову безоплатну технічну підтримку та інформаційно-довідкове обслуговування».

Варто зазначити, що саме МВС є одним із рекордсменів із впровадження в країні інтернет-цензури. З початку війни за запитами цього відомства було заблоковано більше 4 тисяч сайтів, свідчать дані реєстру «Роскомсвободи».

Сервіси VPN затребувані також в Федеральній митній службі, Ощадбанку, Воентелекомі, Мінекономрозвитку, Держкорпорації з організації повітряного руху, авіакомпанії «Аврора», Петербурзькому метрополітені, а ще в управліннях держзакупівель різних регіонів. Чиновники виправдовуються, що технологія VPN також дозволяє захищати об’єкти мережевої інфраструктури замовника від DoS атак, зашифровувати дані під час передачі між установами. Однак в техзавданнях до закупівель чітко вказують міжмережні екрани, які дозволяють як блокувати різні сервіси, і навпаки – розблокувати їх.

Як підрахували журналісти, на обході військової цензури більше всіх заробив державний Ростелеком. Компанія уклала контрактів більш ніж на 600 млн. рублів. Найбільшим засновником підприємства є Росмайно – компанії належить 43% фірми. Через вторгнення в Україну проти держкомпанії та її керівника Михайла Осєєвського було запроваджено санкції.

Використання на території РФ VPN-сервісів не вважається злочином, але Роскомнадзор обмежив їхню роботу як таку, що «порушує федеральне законодавство». В той же час речник президента Дмитро Пєсков відкрито заявляє, що він користується VPN-сервісами, бо це не заборонено.