У Росії люди не можуть взяти іпотеку – ставки почали перевищувати доходи потенційних позичальників
13.06.2022   //  

У Росії потенційні позичальники скаржаться на масові відмови банків за вже схваленими заявками – через зростання кредитних ставок платежі по іпотеці стали перевищувати їхні доходи, які, у свою чергу, впали. Разом з тим ті, хто «застрибнув в останній поїзд» і взяв іпотеку в березні-квітні, зараз шкодують – замість поточних 11-14% вони взяли кредити під 17-20% річних, повідомляє «Сибір.Реалії».

Так, жителька Іркутська Альона Сороковнікова розповіла виданню, що в середині березня банк, який обіцяв утримувати вже схвалену їм ставку в 8%, підняв її більше ніж удвічі.

«17% річних! Ми вже не проходили по ній як позичальники – щомісячний платіж за квартиру перевищив би половину нашого загального доходу. Тож іпотека для нас – все», – зазначила жінка.

При цьому багато хто шкодує, що все ж таки встиг «влізти в іпотеку» в березні.

«На початку березня я зрозумів, що треба поспішати. Хоча в банках з держучастю заспокоювали, мовляв, у вас є місяць точно для пошуку об’єкта, комерційні почали підвищувати ставки по вже схвалених заявках і відмовляти. Було зрозуміло, що й держбанки можуть будь-якої миті передумати. З одного боку, я встиг, тому що іпотеку все ж таки взяв, з іншого – брати довелося квартиру дешевше, бо я розраховував на ставку у 7,5%, а довелося кредитуватися під 17%», – розповів Олексій із Санкт-Петербурга.

«Спочатку радів. Зараз ламаю голову, навіщо я в неї вліз?! Ставки пішли вниз і зараз можна отримати іпотеку під 12-14%. Перекредитуватись? У моєму банку мені сказали: «Подивимось», в інших – не проходжу по об’єкту, кажуть, що оціночну вартість моєї квартири сильно завищили. А як ще? Брав я, виходить, на піку цін, зараз житло стоїть. Як би падати не почало – тоді буде провал по всіх напрямках», – бідкається чоловік.

На сьогодні ринок іпотеки у Росії стрімко скорочується. За даними Центробанку РФ, у квітні кількість виданих іпотечних кредитів скоротилася порівняно з квітнем минулого року на 74%, а з березнем 2022-го – на 69%. Приблизно на ті самі цифри скоротилися і суми позик на житло.

Так, обсяг видачі іпотеки в березні-квітні скоротився більш ніж утричі – з 521 млрд рублів у березні до 162 млрд рублів у квітні.

«При цьому відбулося зменшення як ринкової, так і пільгової іпотеки, – зазначили в Центробанку. – Ринкова скоротилася більш ніж у 7(!) разів. Багато в чому через те, що кредити, схвалені за старими ставками, не було видано. Пільгова іпотека впала приблизно вдвічі – з 210 млрд рублів до 113 млрд».

«Планомірне зростання кількості зареєстрованих договорів ми спостерігали до березня. У квітні, на жаль, бачимо спад», – підтвердив динаміку заступник начальника управління стратегічного розвитку та цифрової трансформації Росреєстру Микола Займенцев наприкінці травня.

«Такого колапсу ми не спостерігали ні у ковід-кризі, ні під час кризи 2014/15 рр.», – відзначив економіст банк «ЦентроКредит» Євген Суворов на Finam.ru.