У Новосибірську зросла кількість «ніщємаркетів» – поширюються швидше за інші види магазинів
11.06.2022   //  

Зростання цін та втрата частини доходів змушують дедалі більше людей економити навіть на елементарних продуктах, скуповуючись у дискаунтерах. У Новосибірську лідери ринку, особливо алкомаркети, в останні роки подвоїли кількість магазинів, дослідило місцеве видання ngs.ru. За даними видання, дискаунтери в останні два роки зростали у місті швидше за інші формати магазинів.

Найбільш відчутно останнім часом зросла кількість мережевих магазинів «Світлофор» і «Маяк» красноярської компанії «Торгсервіс». У 2017 році у Новосибірську» було всього 5 «Світлофорів», у 2020 році їх стало 18, а зараз їх уже 37. Тобто, менш ніж за два роки ця мережа зросла вдвічі. Видання відзначає, що у цій мережі справді пропонують продукти за низькими цінами, однак їх якість може викликати питання.

Одним з найбільших бізнесів в Новосибірську стали алкомаркети «Червоне & Біле» і «Брістоль», які належать одному власнику. Загалом у місті знаходиться вже 97 магазинів «Ч&Б» та 69 «Брістоль». Це є серйозним показником, оскільки ці магазини прийшли до міста відносно недавно, проте концепція виявилася дуже популярною. Тут продають за дешевшими ніж в інших магазинах цінами алкоголь та базовий набір продуктів (ковбаса, сир, заморожені напівфабрикати, соління, м’ясні та рибні консерви, яйця, упакований хліб, чіпси тощо). Концепція мережі передбачає можливість використання дуже невеликих приміщень. У Новосибірську, наприклад, є магазини, відкриті у колишній квартирі на першому поверсі.

Ще один великий «гравець» на ринку серед «ніщємаркетів» (це назва, яку використовує видання. Від російського «нищета» – злидні – НГ) – це Fix Price, федеральна мережа змішаних товарів, де можна купити все підряд, у тому числі продукти харчування. У місті знаходиться 74 магазини, а по області ще 57. У Новосибірську ця компанія працює вже давно, але в останні роки зростає повільніше. Видання відзначає, що якість товарів може викликати питання, але концепція мережі полягає в тому, щоб за мінімальну плату задовольнити повсякденні потреби максимально широкого кола покупців.

Найбільшою по кількості, за даними видання, є мережа «Ярче!» (177 магазинів). Це проект KDV Group (власник брендів «Яшкино», «Кириешки» и т. д.).

У Новосибірську відкривалися і інші проекти («365+», Hit Super Price, «Первоцен», «Доброцен», «Нізкоцен»), які, однак, наразі не мають широкої мережі у місті.