Найдорожчі закупівлі цукру в Україні під час війни та які ціни в окупованому Херсоні
11.06.2022   //  

«Наші гроші» перевірили закупівлі цукру під час вторгнення та виявили екстремалів, які за сотні кілометрів від лінії фронту дозволяють собі солодкі замовлення із 25% націнкою. (До аналізу взято закупівлі вартістю від 40 тис грн., оприлюднені у системі «Прозорро» в березні-травні).

Середня ціна цукру у «Прозорро» склала 29,71 грн./кг. За даними Держстату, в березні середня споживча ціна по Україні становила 28,90 грн., у квітні – 29,04 грн. (за травень поки не підбили підсумки). Тобто середня ціна на закупівлях приблизно відповідала середній статистичній ціні.

В окупації в рази дорожче і українського товару немає

Найбільше відхилення від норми ми зафіксували на окупованій Херсонщині. «Херсонський обласний заклад з надання психіатричної допомоги» укладало угоди із місцевим ТОВ «Таврія Фуд» про постачання цукру по 65, 71 та 85 гривень за кілограм. Компанія мала поставити цукор в окуповане село Степанівка біля Херсона, по сусідству із відомою тепер Чорнобаївкою.

На підконтрольній території України такі ціни були б удвічі завищеними, проте в окупації спостерігається дефіцит харчових продуктів, тому більшість із них подорожчала.

Херсонський журналіст Костянтин Риженко розповів «Нашим грошам» про ситуацію в магазинах окупованого міста (нижче фото з цінами у херсонських магазинах на початок червня):

Півлітрова банка пива “Жатецкій гусь” у Херсоні коштує 69 грн – це вдвічі дорожче аналогічних марок пива в Україні.

– Які ціни в магазинах Херсона?

– Ціни зазвичай вищі у 2-5 разів. Хліб, наприклад, коштує 22 гривні, яйця – 50-70, цукор – 60, гречка – 75, олія – 80-120 грн/л, вершкове масло – 75 грн за 250 грам. Найдорожче – алкоголь та ліки, там націнка може бути у 5 разів. Цигарки – 70-90 грн, це контрабанда без акцизу. Дволітрова кока-кола з Казахстану – 80 грн.

– Звідки їжа та інші товари у магазинах Херсона?

– Усі з Криму, коридорів з України немає. Овочі хіба що місцеві, але воно й логічно, ми ж аграрний регіон.Всі російські продукти на смак ніби підроблені, як кава або чайний пакетик третіх разів по колу заварюєш, чисто тінь від колишнього смаку.

– У якій валюті йде торгівля?

– Торгують у гривні, хоча продавців змушують брати рублі та вішати цінники у рублях. Якщо не повісив – знайдуться стукачі, які донесуть, і у тебе будуть неприємності. А як повісив рубльовий цінник, то прийдуть нахабно влаштовувати провокацію – намагатимуться розрахуватися рублями, і якщо не розрахуєш, то напишуть донос коменданту. І знову будуть проблеми – можуть навіть торгову точку відібрати з усім товаром.

– Які фінансові/бюджетні зв’язки залишилися між Херсоном та рештою України?

– Пенсії, соцвиплати, термінали місцями працюють, люди встановлюють собі мобільні термінали на телефон, є виплати людям із бюджету, щоправда, з великими затримками.

Це підтверджують і інші медіа.«Дзеркало тижня» писало за розповідями читачів, що в Херсоні цукор все ще українського виробництва продається по 80 грн./кг.«Апостроф» та «Обозреватель» повідомляли про подорожчання цукру в Херсоні, додаючи, що в продажу є лише російський. Про інші окуповані міста пишуть те саме. Так, цукор на базарі в Мелітополі, за даними «Бабеля», коштує 90-100 грн.

На окупованому Півдні впали ціни лише на місцеві продукти, які зазвичай продавали в інші регіони. Наприклад, на овочі. Повідомлялося, що фермери Запорізької області викидають овочі на російських блокпостах, бо росіяни не пускають фури на підконтрольну територію України. Натомість цукрових заводів у Херсонській області, за даними видання «Latifundist», станом на 2020 рік не було.

Більше аномалій, подібних до херсонської психлікарні, в Україні не спостерігалось. Закупівельна ціна цукру в «Прозорро» не перевищувала 40 грн./кг. Але все одно знайшлись екстремали з неринковими цінами, які у півтора рази були вищими від середньої ціни в Україні.

Найдорожчі закупівлі у вільній Україні

Середня ціна по Україні склала 30 грн. Найвищу ціну цукру 40грн./кг отримали в квітні освітяни смт Онуфріївка Кіровоградської області. Вони замовили у ФОП Горкавенко Поліна Олександрівна півтори тони цукру, фасованого по 800 г. Це абсолютно незрозуміла ціна, оскільки роздрібна ціна в магазинах менша на 5-10 грн.

Ще «відзначилась» Вінниччина, яка є лідером із виробництва цукру в Україні. У березні освітяни Ладижина замовили 2,5 т цукру по 38,40 грн./кг. Його мали розвозити у дитсадки та школи, але вони не працювали через війну, тому невідомо, чи щось поставлялось. Угода діє до кінця року і містить умову, що ціна не має перевищувати середньостатистичну по Вінницькій області за попередній місяць за даними Держстату у Вінницькій області. Однак на сайті Держстату у Вінницькій області вдалося знайти лише індекси споживчих цін, а не самі ціни. А за даними Держстату, в лютому цукор на Вінниччині коштував у середньому 27,39 грн./кг без доставки, що на 40% дешевше.

Продавцем є ТОВ «Вінпродтрейд», яке давно возить харчі бюджетним установам Вінниці. Торік компанія поділила зі знайомою підприємницею тендери на поставку м’яса в дитсадки Вінниці. Яловичина в них обох була на 20% дорожче ринку.Що ж до цукру та освітян Ладижина, то в березні 2021 року вони замовляли його цій компанії по 30 грн. Це також було на 25% дорожче від рівня Держстату для Вінницької області.

Цікаво, що вже під час вторгнення Покровський психоневрологічний інтернат у Донецькій області замовив цукор трохи дешевше від вінницьких освітян – по 37,96 грн. І це при тому, що Покровськ знаходиться приблизно за 40 км від лінії зіткнення, а в Донецькій області не виробляється цукор.

Найнижчі ціни від 20 грн за кіло

Найнижчі закупівельні ціни на цукор зафіксовано переважно на закупівлях прямо у виробників, особливо місцевих. Так, Прилуцька міськрада Чернігівської області замовила АТ «Линовицький цукрокомбiнат «Красний» цукор по 22 грн./кг.

Але дехто й від дилерів отримав гарні ціни. Наприклад, Волинський обласний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні замовив у ФОП Мельничук Юрій Анатолійович цукор найдешевше з усіх – по 20,49 грн./кг. Однак згодом сторони вирішили достроково розірвати договір без застосування до постачальника штрафних санкцій. Через “виникнення обставин непереборної сили, які не існували під час укладання Договору та виникли поза волею Сторін(повідомлення Торгово-промислової палати України № 2024/02.0-7.1 від 28.02.2022 року)”. Бо аукціон відбувався 24 лютого, у день вторгнення Росії. Відтак на момент укладення угоди у березні ринкова кон’юнктура вже була іншою…

Рейтинг областей

За середньою ціною цукру в лідерах опинились частково окуповані Херсонська, Миколаївська і Донецька області, які, до того ж, не мають свого виробництва. Далі чомусь іде Кіровоградська, яка мала цукрові заводи і не піддавалась наземній загрозі, хоча й обстрілювалась. Після неї – звільнена Сумська та досі частково окупована Запорізька області, де теж не виробляють цукор.

Крім того, привертає увагу високе місце Закарпатської області. Вона найменше постраждала від обстрілів і найвіддаленіша від фронту, але випереджає обстрілювані Дніпропетровську та Одеські області, а також сусідні області на заході України. Однак це може пояснюватись тим, що на Закарпатті немає цукрових заводів. А доставка через гори коштує грошей. Відтак Закарпаття, за даними Держстату, і в мирні часи входило у топ-6 регіонів з найвищою ціною цукру.

Таким чином, переважно зверху рейтингу областей за середньою ціною цукру опинились частково окуповані області без свого виробництва цукру, а внизу – відносно мирні з цукровими заводами.

Регіон Середня ціна Цукрові заводи (на 2020 рік)
Херсонська 32,83 немає
Миколаївська 31,79 немає
Донецька 31,45 немає
Кіровоградська 31,33 є
Сумська 31,30 немає
Запорізька 30,40 немає
Закарпатська 30,40 немає
Івано-Франківська 29,88 немає
ВСЯ Україна 29,71
Дніпропетровська 29,15 немає
Львівська 29,08 є
Одеська 29,07 немає
Вінницька 29,05 є
Рівненська 28,80 немає
Черкаська 28,64 є
Луганська 28,45 немає
Полтавська 28,22 є
Тернопільська 27,94 є
Київ 27,93 є
Київська 27,81
Житомирська 27,12 є
Харківська 27,02 є
Чернівецька 26,47 немає
Чернігівська 26,46 є
Хмельницька 26,03 є
Волинська 25,46 є

Зауважимо, що ціни на закупівлях включають вартість доставки зі складу до закладу та повинні містити гуртову знижку залежно від обсягу замовлення. Держстат збирає інформацію про роздрібні ціни. А як відомо, до ціни в магазинах також включають вартість доставки зі складу. І додають безпосередні витрати самого магазину. Тому, коли на тендері бачимо ціну на рівні магазинної, автоматично підозрюємо маржу на рівні 10-15%.

Анна Сорока, «Наші гроші»