Власники європейських автівок у Новосибірську через дороговизну перестають на них їздити або продають
09.06.2022   //  

Власники європейських седанів, кросоверів та позашляховиків у Росії після подорожчання запчастин у 2–3 рази постали перед вибором: витрачати на обслуговування улюбленців нечувані суми або шукати альтернативні способи пересування.

Одні стали їздити на особистому транспорті рідше, інші замислюються про зміну авто. При цьому розглядають корейські та китайські моделі, на які раніше навіть не звертали уваги.

Журналіст ngs.ru поговорив з п’ятьма автолюбителями, які готові розлучитися з мрією через обставини, що склалися.

Mercedes S-класс W220, 2004 р. в. Власник – Артем, 32 роки, продавець авто. Купив в одного з керівників Томської єпархії у 2020 році за 850 тис рублів (для переведення у гривні діліть приблизно на 3)

«Вдруге такий автомобіль не купиш. У цій комплектації він досить рідкісний. На те, щоб упорядкувати його, у мене пішло кілька місяців. Зате зараз він у мене повністю готовий до експлуатації, та я на ньому рідко їжджу. Стоїть на підземній парковці. Через санкції ціни на його обслуговування злетіли майже вчетверо», – нарікає Артем.

Йдеться про оригінальні запчастини, пояснює він. За його словами, якщо ще в лютому звичайне техобслуговування із заміною фільтрів та олив обходилося у суму близько 8–10 тисяч рублів, то сьогодні – 38 тисяч. Це при тому, що ТО необхідно проходити через кожні 5 тисяч кілометрів пробігу, каже він. Крім того, у перспективі варто було б поміняти литі диски, а це по нинішніх цінах – вже 123 тисячі рублів.

«Зараз із «оригіналом» (запчастинами) проблема – нічого з-за кордону не приходить, розпродують дорого залишки, замовити щось додатково просто неможливо. Пересуваюсь на ВАЗ-2108. «Мерс» на свята можна завести», – заявив Артем.

Range Rover Sport, 2011 р. в. Власник – Михайло, 39 років, власник транспортної компанії. Купив у 2019 році в Москві за 1,45 млн рублів

«Лобове скло у мене все в тріщинах. Дивився цінники на оригінал – вартість «лобовика» з повним обігрівом, з яким авто виходить з конвеєра, сягає 200 тисяч рублів. Є й дорожче. Техобслуговування із розхідниками подорожчало. Доводиться оцінювати витрати, при тому, що після санкцій я став більше їздити у зв’язку з бізнесом», – каже Михайло.

Як зазначає видання, ще нещодавно Михайло роздумував про те, щоб поміняти свій «Ровер» на новішу модель, але сьогодні плани змінилися.

«Взяв би у лізинг корейця чи китайця преміум-класу. «Ровер» хороший, але в сьогоднішніх реаліях витрачати на нього величезні гроші просто недоцільно», – наголосив він.

BMW X6, 2010 р. в. Власник – Тимофій, 43 роки, співвласник мережі пивних магазинів. Купив у 2017 році в Москві за 1,6 млн рублів

Бізнесмен не з чуток знає, як подорожчали автозапчастини.

«Наприклад, треба замінити оливу в коробці. Сама олива раніше коштувала 800 рублів, зараз до 2000 рублів доходить за літр. Плюс змінюється піддон із вбудованим фільтром: раніше він коштував 6–8 тисяч, сьогодні сягає 20 тисяч рублів. Далі. До 150 тисяч пробігу у X6 розсихається клапанна кришка: раніше вона коштувала в межах 20-25 тисяч рублів, зараз – близько 50 тисяч рублів. Ступовий підшипник, я восени міняв, – близько 10 тисяч рублів коштував, сьогодні оригінал – 32 тисячі рублів», – зазначає Тимофій.

Бізнесмен наголосив, що намагається менше їздити машиною. Живучи в приватному секторі, їздити в магазин і в межах житлового масиву намагається на квадроциклі. Зізнається, що BMW потрібно продавати. Раніше збирався купувати X6, але в новішому кузові. Сьогодні пріоритети змінилися.

«Є класні китайські електромобілі. Причому, вивчивши варіанти, дійшов висновку, що в деяких моментах «беха» сильно програє. Та й грошей стало на неї шкода», – каже підприємець.

«Машиною дуже задоволений, але, схоже, настав час розлучатися», – заявив чоловік.

Infiniti Qx70, 2015 р. в. Власник – Дмитро, 36 років, інвестор. Купив у 2019 році в Тюмені за 1,45 млн рублів

Обслуговування авто подорожчало вдвічі, нарікає він. Якщо раніше заміна масла в двигуні, чотирьох фільтрів і робота автослюсаря обходилася в 7-7,5 тисяч рублів, то сьогодні витрати становлять понад 15 тисяч за одне ТО. Зважаючи на те, що машина експлуатується часто, а техобслуговування має проходити кожні 7–8 тисяч пробігу, то середньорічні витрати на авто автоматично збільшуються вдвічі.

«Мені дуже полюбилася Infiniti, і якщо раніше можна було б подумати про придбання, наприклад, QX56, то сьогодні вже дивлюся у бік якогось середнього «японця». Гроші, що залишилися, краще вкласти в квартиру», – вважає Дмитро.

Tesla Model 3 Long Range, 2018 р. в. Власник – Єгор, 33 роки, директор автосалона. Купив в грудні 2021 року за 4 млн рублів

Єгор – єдиний із співрозмовників видання, який заявив, що не відчув подорожчання запчастин на автомобіль. За його словами, через кожні 30 тисяч км пробігу в Tesla необхідно міняти фільтр та оливу в редукторі – сьогодні вони коштують «плюс-мінус ті ж гроші, що й раніше». Запчастини на ходову частину в Росії в магазині не купиш, запевняє Єгор: у країні немає офіційних представників марки. Усі контрактні комплектуючі сьогодні постачаються з Європи через Білорусь, каже він.

«Раніше запчастини купувалися через Україну. Там були хлопці, які займаються «Теслами». Вони раніше без проблем відправляли ці запчастини до Росії. Наразі логістика з Україною відсутня. І навряд чи вона з’явиться у найближчі кілька років. Якщо хочеться нову запчастину, можна замовити у Китаї. Там є заводи з виробництва цих автомобілів, є магазини, де запчастину можна замовити», – розповів Єгор.

При цьому він не виключає, що незабаром може поміняти свій автомобіль на китайський електрокар.