У Читі на мітингу проти росту цін закликали до відставки Путіна
08.06.2022   //  

У Читі 4 червня відбувся мітинг проти зростання цін. Активісти запропонували внести до проекту резолюції пункт про відставку президента Росії Володимира Путіна, повідомляють видання tayga.info, zabnews.ru і «Сибір. Реалії».

Читинець Володимир Мироничеєв запропонував додати до проекту резолюції питання відставки президента Росії Володимира Путіна.

«За чинного президента економічна політика не веде до збагачення народу Росії. І навіть до збереження того, що ми вже маємо. З кожним роком життя стає гіршим. На початку його правління ми ще могли спостерігати якесь економічне зростання, але потім стався спад. І це з огляду на те, які колосальні можливості має Росія», – сказав Мироничев.

Він висловився за відставку Путіна.

«Нам потрібні зміни, нам потрібна зміна влади. Прошу організаторів включити цей пункт до резолюції», – заявив Мироничев.

На мітингу учасники закликали владу звернути увагу на високі ціни та низькі зарплати. Вони вимагали запровадити додаткову допомогу для всіх громадян Росії, індексувати зарплати та пенсії та демонополізувати ринок продовольчих товарів.

«Ми бачимо як у місті закриваються різні магазини. Це місце або залишається порожнім або там з’являється один із двох магазинів. Ці торгові точки курирують чиновники з міської адміністрації та місцевого уряду. Це монопольне регулювання ринку, коли дві мережі курирують практично весь обсяг продовольства, що обов’язково призводить до зростання цін та погіршення якості обслуговування», – заявила активістка Марина Савватєєва.

Активісти назвали й інші причини зростання цін у Забайкальському краї.

«Перший аспект – зовнішньополітичний: запровадження санкцій і так далі, – каже організатор мітингу Олександр Жданов. – Другий – суто спекулятивний, коли низка підприємців на тлі ситуації, що склалася, необґрунтовано підняли ціни. Також це робота влади, коли немає належного контролю за ціновою політикою: ця проблема є особливо відчутною у віддалених регіонах країни”.

Пенсіонерка Ельвіра Черемних заявила, що у Росії більше немає «соціальної захищеності».

«У нас велике розшарування між олігархами та звичайним народом, у кризові дні підтримку отримують перші, простий народ залишається осторонь. Сьогодні ціни знову зростають. Що вкотре стало причиною – питання до влади. Чи вплинула на зростання цін «спецоперація»? Я не буду про це говорити, я і так за пост в соціальних мережах на цю тему була затримана на три дні», – сказала вона.

У свою чергу активістка Марина Саватєєва порівняла доходи губернатора Забайкальського краю Олександра Осипова та його заступників із розміром мінімальних пенсій у регіоні. Вона нагадала, що відповідальна за соціальний блок віце-прем’єр Тетяна Цимпілова заробила в 2021 році 5,77 млн рублів – близько 480 тис. на місяць.

«При мінімальній пенсії 14 тис. рублів на день ми можемо витратити 466 рублів. А при зарплаті 480 тис. можна витрачати по 16 тис. на день. Розумієте, ми живемо з вами на різних планетах. І якщо ми не проводитимемо такі мітинги, якщо ми не вимагатимемо адекватної пропорційної інфляції підвищення пенсій та цін, вони нас ніколи не почують. У них все чудово, у них все гаразд. Вони можуть собі дозволити і ті ціни, які зараз, і ті, які будуть за 2-3 місяці», – зазначила Савватєєва.

Вона запропонувала внести до проекту резолюції вимогу індексації пенсій, зарплат та різних допомог не менше ніж на 25%.

Проект резолюції разом із внесеними поправками було прийнято присутніми одноголосно. За словами активістів, наступний мітинг пройде на початку липня після підвищення тарифів на ЖКГ.