На Кубані обсяг вантажоперевезень впав на 50%, вантажівки простоюють
08.06.2022   //  

Обсяг вантажоперевезень компаній Краснодарського краю протягом березня-травня скоротився майже вдвічі. При  цьому сильно подорожчали перевезення з Європи, технічне обслуговування автопарку, запчастини і сам вантажний транспорт.

Про це повідомив  «КоммерсантЪ Кубань-Черноморье».

Краснодарські транспортні компанії заявили про зниження обсягів вантажоперевезень у березні-травні на 40-50% у порівнянні з аналогічними періодом 2021 року. Значна кількість вантажного транспорту простоює. Підприємці пов’язують падіння попиту на їхні послуги  з порушенням логістики із зарубіжними країнами, а також зі скороченням товарообігу у клієнтів в умовах зниження їхньої купівельної спроможності.

При цьому ціни на технічне обслуговування та запчастини для вантажного транспорту зросли на 20-60%, а по деяких позиціях і на всі 100%.

«Для прикладу, заміна мастила в грудні 2021 року обходилася у 2800 руб., а зараз – в 3700 руб., заміна чотирьох коліс тоді коштувала 23 420 руб., сьогодні – 27 280 руб., ремонт коробки перемикання передач подорожчав з 21 350 до 28440 руб.», – цитує видання керівника проєкту ТОВ «24 ТОП» Володимира Гладкова (для переведення у гривні діліть приблизно на три).

Також бізнесмен зізнався, що зросли ціни на новий вантажний транспорт. Так, в червні 2021 року автомобіль «ГАЗель-Бізнес» коштував 1,4–1,5 млн руб., а вже у травні 2022-го – 2,4–2,7 млн ​​руб. в залежності від обладнання. Крім того, ці машини часто відсутні в автосалонах. Придбання автомобіля в лізинг стало невигідним.

Проблеми з пошуком та залученням клієнтів для регулярних перевезень, відсутністю замовлень на перевезення почали виникати в березні. Найбільше постраждали малі підприємства – дрібні перевізники фактично лишаються без роботи.

Водночас видання повідомляє, що на тлі спаду обсягів перевезень всередині Росії, кількість перевезень з Європи збільшилася приблизно на 20% у порівнянні з лютим 2022 року. Транспортні компанії почали підвищувати ціни за перевезення з Європи на 50-80%. Через проблеми, що почалися на кордонах, збільшився і термін доставки.

Ймовірно, ажіотажний попит на перевезення вантажів у березні-квітні був пов’язаний з тим, що багато клієнтів вантажоперевізників поспішали завершити закупівлю та доставку обладнання або ресурсів, необхідних для функціонування виробництва, побоюючись закриття кордонів у найближчому майбутньому.

У травні попит на вантажоперевезення з Європи теж почав падати і вже знизився більш ніж вдвічі. Насамперед це обумовлено забороною російському транспорту заїжджати до Європи, а також складністю оплати за товар до країн Європи через банківські санкції.