Агропроекти у Примор’ї стають через відсутність газу та імпортних обладнання і худоби
07.06.2022   //  

У Приморському краї на Далекому Сході Росії три сільськогосподарські інвестиційні проекти зупинилися через проблеми з газом та імпортом. Про це пише «Интерфакс».

Так, зупинено розвиток проекту ТОВ «ХАПК Грін Агро» з будівництва тваринницького комплексу загальною потужністю 10 тис голів. Його втілюють десять років, перша черга в Ханкайському районі на 2,55 тис дійних корів датської, німецької та американської порід готова. Як розповів міністр сільського господарства регіону Андрій Бронц під час сесії на тему інвестиційного потенціалу сільського господарства Далекого Сходу, яка відбулась 1 червня у Москві, «з Данії мали завозити худобу, але з урахуванням обмежень зупинились».

Крім того, зупинився розвиток проекту групи «Мерсі Агро Примор’я» із будівництва свинарського кластера. Він передбачав будівництво шести свинокомплексів загальною потужністю 540 тис голів на рік. На сьогодні побудовано три великих та один малий свинокомплекс. Будівництво зупинилось, бо обладнання було іноземного виробництва.

Також ТОВ «НК Лотос» Микити Кожем ‘яка, сина губернатора Приморського краю Олега Кожем’яка, будувало тепличний комплекс на площі до 37 га. Однак у компанії виникли проблеми із забезпеченням газом. Як каже Бронц, «перший етап на 11 га пройшли, але зупинилися, бо немає вільних лімітів газу. До 2025 року з’являється газ, на той час вирішимо питання з обладнанням, тому що нове передбачалося повністю голландське».

Інакше кажучи, потужності місцевої газорозподільної станції не вистачає для наступних етапів теплиць. І це в країні, яка займає друге місце за обсягами видобутку газу в світі.