Найбільший виробник цементу в Сибіру оголосив про різке підвищення цін
03.06.2022   //  

Корпорація «Сибірський цемент» повідомила будівельників про різке підвищення цін на цемент з 6 червня. Це випливає з листа компанії, копію якого опублікував депутат красноярських закзборів Ілля Зайцев. Витрати компанії на ремонт обладнання зросли на 67% через «обставини, що виникли наприкінці лютого», передає tayga.info.

Зростання вартості становитиме понад 17%, стверджує він із посиланням на підрахунки клієнтів «Сібцема».

«Для компенсації суттєвого зростання собівартості виробництва продукції заводів АТ «ХК «Сібцем», спричиненого збільшенням витрат, у лютому-березні 2022 року було здійснено підвищення відпускних цін. Середнє зростання ціни до діючих прайс-листів склало 9%, що дозволило частково компенсувати зростання собівартості виробництва. Проте наприкінці лютого виникли обставини, що призвели до додаткового зростання вартості кредитних ресурсів, матеріалів, сировини, обладнання та запчастин вітчизняного та імпортного виробництва, що призвело до зростання вартості необхідних ремонтів обладнання на 67%», — пояснили клієнтам причини у компанії.

Тепер відпускні ціни на тонну навального цементу зросли на 500 рублів, а на таровані в мішки – на 600 рублів за тонну (Для переведення цін у гривні діліть приблизно на 3).

«Очевидно, що слідом за цим потягнуться і ціни на житло, і витрати на будівництво соціальних об’єктів за рахунок бюджету, і вартість оздоблювальних робіт», – зазначив депутат Зайцев.

Довідково: АТ «Холдингова компанія «Сибірський цемент» – це лідер на ринку виробництва цементу у Сибірському федеральному окрузі. У корпорацію входить 14 підприємств у Новосибірській області, Кузбасі, Красноярському краї, Бурятії та Іркутській області. Виручка однієї тільки керуючої компанії холдингу в 2021 році склала 2 млрд рублів, чистий прибуток – близько 630 млн. Основні ж підприємства показують мільярдні обороти, наприклад, «Іскітімцемент» (виручка досягла 5,9 млрд, а чистий прибуток – 1,1 млрд) та «Топкінський цемент» (виторг близько 11 млрд, чистий прибуток — 1,8 млрд).

Президент ХК «Сибірський цемент» – Олег Шарикін. Йому, за даними на 2015 рік, належало 6,1% акцій. Ще 47% — ТОВ «Фінансово-промисловий союз Сибконкорд», яке підконтрольне тому ж Шарикіну.