Санкції вдарили по російській пластичній хірургії, адже в Росії не виробляють імплантати
02.06.2022   //  

Після вторгнення Росії в Україну виявилось, що російська пластична хірургія залежна від імпорту. Ціни зросли на все. У перші місяці війни запасів на заплановані процедури та маніпуляції ще вистачало, а потім почалися перебої. Постачання так і не відновилось у колишніх обсягах. Про це «tvernews.ru» розповів пластичний хірург Євгеній Балінер.

Коли долар перевалив за 120 рублів, імпланти подорожчали на 40%, відповідно вартість операцій зросла на 30-35%. Зараз ціни, мовляв, скоригувалися, тож операції в середньому на 5-15% дорожчі, ніж раніше. Балінер пояснює:

«Зростання цін пов’язане зі зростанням вартості витратних матеріалів, медичних препаратів та іншого, зокрема їжі для пацієнтів у клініці. Це все подорожчало, тому змінилася вартість самих операцій».

Санкції проти Росії за напад на Україну спричинили перебої з матеріалами. Тому вибір імплантатів не такий великий, а найбільш ходових розмірів стає дедалі менше.

«Певний дефіцит витратних матеріалів спостерігається. Із цим намагається боротися керівництво клінік, шукаючи альтернативні джерела постачання. Поки перебуваємо у підвішеному стані, намагаємось знайти російські аналоги», – розповідає хірург.

Зі зникненням сідничних імплантатів Балінер не стикався, бо не робить таких операцій. На його думку, вони могли закінчитися просто тому, що їх мало завозили через малий попит.

За його словами, імплантати привозять переважно зі США, Європи, Китаю та Південної Кореї, вони якісні, але тепер їх складно доставляти в Росію. Балінер зауважив:

«Про наявність вітчизняних аналогів імплантатів мені не відомо. Я думаю, що їх немає. А ось препарати для анестезії в Росії виробляють, і досить добрі. У цьому плані російський фармбізнес працює чудово. Правда, і тут є одне «але» – сировина завозиться з-за кордону. Тому через ті самі перебої з поставками можуть бути проблеми».