Хороша і погана новини про воєнні настрої в Росії
02.06.2022   //  

Соціологи Russian Field за результатом опитування 23-26 травня (тобто вже розпал поточної фази війни) зробили «обережний висновок» про те, що громадська думка у РФ має тенденцію до розчарування у військовій операції.

Зріс відсоток прихильників мирних переговорів, а також тих, хто хотів би скасувати військові дії в минулому, жінки стали частіше говорити про те, що не підтримали б бажання родича взяти участь у військовій операції в Україні.

Також роісяни вчергове підтвердили свою хитрожопість – вони ладні аби за Путєна і Атєчєство гинув хтось інший окрім них. Тому що на словах за продовження війни виступають в середньому 61% чоловіків. Але на питання «самі підете воювати?» в середньому погоджуються лише 37%. А по віку взагалі прикольний розподіл: Частка бажаючих взяти участь у військових діях сягає 50% лише серед пенсіонерів, а серед призовної молоді до тридцяти років – лише 27% згідних воювати.

#і_це_ми_їх_ще_не_бомбили Більше інфографік за посиланням

Але у цьому місці я б і хотів застерегти від ейфорії. 70% роісян вважають, що події в країні розвиваються у правильному напрямку. Тобто якби там не було – вони за сьогодняшній колєнкор.

Гірше того – на підході нове покоління, яке поки що не потрапляє в соцопитування – школярі віком до 18 років. Їм торік почали викладати «патріотичне виховання» з накачкою Родіна_долг_вайна. В школах вводяться посади накшталт замполітів.

Наслідоком цього є наприклад таке. В прикордонній Бєлгородскій області для підлітків анонсують табір «з основами військової служби», та вже проходять молодіжні військово-історичні збори. Дітей вчать марширувати, стріляти з пневматичної зброї, ходити у варти і чергувати на кухні. Підйом та відбій у таборі, як і в армії, о 6 ранку та 10 вечора. Зазначається, що кожна з восьми змін наметового табору розрахована на 240 учасників. Хлопців навчають інструктори регіонального відділення ДТСААФ та викладачі навчальних закладів.

Тобто хтось у вертикалі владі РФ погодився, що рашистів треба виковувати з дитинства. Зменшити роль у вихованні переляканих мамаш і збільшити роль держави.  І коли відійде нинішнє покоління Z виховане на голлівудських бойовиках – прийде наступне, в якому буде значно вищий відсоток R – рашистів. І все це буде заточене проти нас.

Тому наша перемога має бути якомога більш переконливою. А захист на майбутнє – якомога сильнішим. Жодні ситуативні рєшашки не порятують нас від ресентименту одічалих.

Мій критерій такої перемоги – це імпорт та інсталяція кращого правосуддя. За цієї умови ми точно підійдемо під всі вимоги НАТО та ЄС, і тому «Патріоти» будуть стояти не ззовні нашого кордону на заході, а всередині нашої країни на сході. І ми точно станемо ментально не такими як роісяни – у них взагалі зникне будь-яка можливіть апелювати до узькомірських колабораціоністів в Україні.

Блог від: Юрій Ніколов