Дно близько: у Татарстані ринок продажів нових авто рухнув в 9 разів
02.06.2022   //  

У Татарстані (РФ) протягом квітня різко впали продажі нових авто. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року продажі знизилися на 88%, за квітень реалізували усього 798 авто.

Як пише місцевий сайт «Бизнес. Онлайн», обвал автопродажів торкнувся як преміального, так і масового сегмента. Це пов’язано із тотальним дефіцитом автомобільних коплектуючих та самих машин. Через санкції логістичні маршрути розірвалися, а робота автозбірочних підприємств зупинилася. Дилери, рятуючи товарні залишки та користуючись ростом попиту, підвищили ціни.

Падіння люксового сегмента автопродажів становить 92%. Якщо за підсумками квітня 2021 року було зареєстровано 485 проданих машин, то за аналогічний період цього року – всього 41. Наприклад, у квітні минулого року у Татарстані зареєстрували 156 Mercedes-Benz, а цьогоріч 13, 69 авто Lexus – минулого року, у 2022 – лише одне.

Це зумовлено тим, що у середині березня Європейський Союз наклав ембарго на постачання транспортних засобів до Росії вартістю понад 50 тис. євро. Аналогічні обмеження на ввезення дорогих автомобілів запровадили Японія та США.

Рухнули продажі й авто класу мас-маркет. Якщо минулого року таких продали 6309 одиниць, то цьогоріч лише 757.

Наприклад російський флагман LADA просів у Татарстані на 87%. Замість 2049 автомобілів рік тому зараз тольятинці реалізували в республіці лише 270 одиниць, з яких лише 137 поточного модельного року.

АвтоВАЗ так і не запустив завод у травні. Простій на обох складальних майданчиках автогіганта, які не працюють другий місяць, продовжили і цього тижня – з 30 травня до 3 червня. Причина та сама – дефіцит комплектуючих. На АвтоВАЗі готують до виробництва у червні автомобілі LADA з урізаним списком обладнання  і, можливо, навіть подушок безпеки та електричних склопідйомників.