Укравтодор після 24 лютого: незначне утримання доріг та проекти значних ремонтів на Дніпропетровщині
01.06.2022   //  

З початком широкомасштабного вторгнення регіональні Служби автодоріг фактично припинили укладати угоди на ремонт доріг по звичайним конкурентним процедурам та публікуватись у системі «Прозорро». З 1 березня по 31 травня відомо всього про кілька угод на 448 млн грн, що у більш мирні часи становило тендерний здобуток Укравтодору за пів дня.

Причини різкого падіння зрозумілі. За словами консультанта «Великого будівництва» Юрія Голика, з початку масштабних бойових дій уряд перекинув гроші з доріг на військові потреби. Відтак проводити нові закупівлі по ремонту доріг наразі не має сенсу.

Найбільші з укладених угод – це порівняно незначні замовлення на експлуатаційне утримання доріг у відносно мирних областях: Житомирській (СУНП «Автострада» 111 млн грн, ТОВ «Шляхбуд-5» 102 млн грн, ТОВ «Укр-дор-сервіс» 50 млн грн) і Чернівецькій (57 млн грн Чернівецькому облавтодору і 19 млн грн ПрАТ «Елкмо-сервіс»).

Є і більш ризиковані шляхи. Наприклад, у Дніпропетровській області місцями відбуваються регулярні обстріли. Але місцева САД замовила «Будінвест інжинірингу» експлуатаційне утримання доріг на 24 млн грн. Що саме ремонтували за ці гроші невідомо, але днями Укравтодор відзвітував, що саме в рамках експлуатаційного утримання була відремонтована найбільш знищена ділянка дороги  Р-51 Мерефа – Лозова – Павлоград, яка вважається «дорогою життя».

Також Дніпропетровська САД замовила фірмі ТОВ «Днепркомунпроект» розробку проектів для ремонту десятка великих доріг на суму 66 млн грн. Укравтодорівці почали ці тендери ще у січні, але з початком бойових дій не відмінили свої закупівлі як зробили багато інших замовників, а в середині квітня завершили їх укладанням угод.

У всіх випадках «Днепрокомунпроект» виграв відкриті торги, запропонувавши найнижчі ціни. Ця фірма пов’язана з тією самою групою братів Дубінських, що контролює і вищезгаданий «Буд-інвест-інжиніринг». Формально засновником «Днепрокомунпроекту» є Станіслав Шпаченко, сама компанія прописана у місті Камянське по проспекту Свободу, 35а. Там же прописане ТОВ «Комунальник» з групи Дубинських.

Леонід і Володимир Дубинські – дніпропетровські бізнесмени, знайомі з губернатором Валентином Резніченком та впливовим радником мера Дніпра Генадієм Корбаном.