У Ростові дитячі книжки подорожчали вдвічі, а дефіцит матеріалів різко спростить дизайн нових книг
01.06.2022   //  

Гостра нестача на російському ринку необхідних поліграфічних матеріалів у перспективі призведе до зміни зовнішнього вигляду книг і друкованої продукції. Про це пише «Donnews.ru» з посиланням на власницю ростовської друкарні «Медіа-Поліс» Світлану Сахно.

За її словами, лише з початку поточного року вартість матеріалів, що використовуються для друкарства, зросла в середньому на 30-50%. Але це, як заявила Сахно, ще півбіди.

«Деяких із цих матеріалів незабаром не залишиться зовсім. Склади порожніють, російських аналогів немає. Це помітно позначиться на зовнішньому вигляді нових книжок. Дизайнерам доведеться вигадувати якісь способи обійтися простими виразними засобами, щоб компенсувати те, що раніше робилося за рахунок використання спеціальних матеріалів. Все сильно спрощуватиметься в оформленні книг», — спрогнозувала власниця друкарні.

Нарікала власниця друкарні також на складнощі з придбанням фарби для друку.

«Хто міг би подумати, що в країні великих хіміків — Менделєєва та Бутлерова — не буде власної хімії на друковані процеси. Замість російських виробників ми змушені закуповувати фарби у компаній з Індії та Туреччини», – розповіла Світлана Сахно.

На подорожчання книжок поскаржилася й директор видавництва «Фенікс» Олеся Фартушна. Вона повідомила, що за кілька останніх місяців собівартість звичайних чорно-білих видань злетіла на 30-40%, а дитячі книжки з наклейками взагалі подорожчали на 100%.

Видання також зазначило, що від паперового дефіциту страждають не лише друкарні та книжкові видавництва. Не менші складнощі є і з покупкою звичайного офісного паперу формату А4. Проблема викликана накладеними на Росію санкціями та розривом логістичних ланцюжків.