Росіяни пішли в магазини-дискаунтери за економ-продуктами замість ЗОЖ, еко і преміум
01.06.2022   //  

Росіяни відмовляються від продуктів для здорового способу життя на користь економ-сегменту. Про це розповіли експерти молочної галузі під час XIII Молочної Олімпіади в Казахстані. Тези виступів і презентації оприлюднило інформагентство «The DairyNews».

Комерційна директорка групи компаній «Біла долина» Альбіна Іскакова заявила, що в цьому році вірогідне падіння в цілому по молочному ринку:

«Падіння буде особливо помітне за високомаржинальними позиціями, такими, як йогурти, вершки, масло, сир. Істотно сповільниться чи зупиниться зростання щодо альтернативних продуктів».

За її словами, падіння реальних доходів населення Росії призведе до того, що структура продажу зміниться.

«У всіх категоріях зростатиме частка економ сегменту: молоко в плівці, сир флоу-пак, продукти із замінниками молочного жиру», – наголосила Іскакова.

Керуючий партнер стратегічного бюро «Кращі практики» Юрій Власенко розповів, що більшість економістів сходяться на думці, що динаміка реальних доходів домогосподарств до осені почне знижуватися і падатиме так само, як у кризу 1998 року – мінус 12%. Він наголосив, що основне зниження роздрібних продажів буде у непродовольчому секторі.

«Ця картина для нас не є новою, ми стикалися з цим у 1998, 2010, 2014-2015 роках. Усі ми пам’ятаємо, що у Росії значна частка доходів домогосподарств припадає на продукти харчування – понад 30%. Рівень споживчого оптимізму в країні впав», – каже він. І

додає, що зараз після ажіотажу на ринку відбувається повернення від закупівель про запас на «щоденні» категорії. Причому покупці стали все частіше вибирати магазини-дискаунтери.

У презентації Власенка сказано, що понад 60% покупців у Росії стурбовані санкціями.

Вони економлять і обирають магазини з низькими цінами, бо, наприклад, згущене молоко та вершкове масло подорожчали на чверть (березень 2022 року до березня 2021 року).