Реальні доходи мешканців Воронежа падають – зарплату зжирає інфляція
31.05.2022   //  

Статистика вже не може приховати падіння реальних доходів мешканців Воронежа — попри формальне збільшення середньомісячної зарплати, реальні доходи у березні 2022 стали меншими, ніж у березні попереднього року.

Про це повідомляє видання «МОЁ! Online» з посиланням на дані Вороніжстату.

Статистичні дані показують, що попри серйозне номінальне зростання, реальний розмір зарплати в Воронежі у березні 2022 року у порівнянні з березнем 2021 року зменшився на 0,6%.

Так, номінальна нарахована заробітна плата працівників підприємств та організацій Воронезької області у січні-березні 2022 року становила 42 тисячі 323 рублі (для переведення у гривні діліть приблизно на три). З березня вона зросла до 45 тисяч 467 рублів. Це на 16,5% більше, ніж роком раніше.

Проте, інфляція була набагато більшою, ніж у 2021 році. Тож реальний дохід впав.

Може здатися, що 0,6% – не надто сильне падіння доходів. Однак, видання наголошує, що номінальне зростання зарплати спостерігалося далеко не у всіх працівників. Тому у багатьох падіння реальних доходів за рік було значно суттєвішим. І навіть за російськими прогнозами середня зарплата у реальному вираженні продовжить зменшуватись. За останнім макропрогнозом Мінекономіки Росії, найбільший спад у економіці припаде на третій квартал 2022 року.