Експерт: у РФ масово забивають свиней, бо їх нічим годувати – корми і добавки імпортні
29.05.2022   //  

Експерт заявив, що свинина в Росії поки що не дорожчає, бо зараз виробники активно ріжуть свиней, адже їх нема чим годувати через проблеми з кормами та харчовими добавками. Останні були переважно імпортними. Про це повідомляє «Фонтанка».

Петербурзьке видання взяло інтерв’ю в доктора технічних наук, професора Олександра Ішевського. Зокрема спитало в нього, чому свинина коштує стільки ж, як і до кризи. На його думку, відбувається масовий забій поголів’я через проблеми з кормами та харчовими добавками.

«Вони переважно імпортні. Ми погано імпортозамістили їх. Тому зараз переживаємо період викиду на ринок оборотної свинини. Швидше за все, ми заб’ємо більшу частину поголів’я свиней, але ціни все одно помітно зростуть», – каже він.

Якщо зараз можна за 300-350 рублів за кілограм (для переведення цін у гривні діліть десь на три) купити відмінну свинину, то скоро вартість, за його відчуттями, може підскочити в 2-2,5 раза. Ішевський нагадав:

«І, пам’ятайте, як у Радянському союзі, коли в деяких регіонах м’яса просто в магазинах не було, у Петербурзі не було хорошого м’яса, по всій країні четверги були оголошені рибними днями, бо його не вистачало? Думаю, зараз нам треба готуватися до того, що м’ясо стане продуктом не щоденного вживання».

Кореспондент зауважив, що риба дорожча від м’яса. Ішевський відповів, що це може бути «рослинний» день, хоча помідори тепер теж не дешевше свинини. Далі вони обговорили те, що м’ясом неможливо запастися. В умовах дорожнечі м’яса можна хіба що робити напівфабрикати з додаванням нем’ясних інгредієнтів.

«Якщо все розвиватиметься за поганим сценарієм, з’являться якісь соціальні продукти. Ми, наприклад, на замовлення одного підприємства, робили пельмені, в яких м’ясовмісна грудка оцінювалась у 17 рублів за кілограм. Не найкращий варіант, звичайно, але їсти можна», – розповів Ішевський.

Нинішні знижки у магазинах він оцінив так:

«Дисконт це вивертання рук виробникам торговими мережами. У виробника є два варіанти, які можна використовувати, щоб покупець не зомлів, побачивши нові ціни на ковбасу або сардельки».

Перший – зменшити упаковку, а другий – замінити дорогі інгредієнти дешевими. Останнє найпростіше приховати у вареній ковбасі, сосисках і сардельках, тому там найбільше порушень.

Що ж до яловичини, то нещодавно «РИА Новости» писали, що виробництво яловичини в РФ буде зменшуватись, бо через спад купівельної спроможності популярніші свинина і курятина. А генеральний директор Національної спілки виробників яловичини Роман Костюк заявив, що шансів на зміну виробництва яловичини немає через оптимізацію холдингів, знищення дрібних фермерських господарств і зростання виробництва молока.