Жительку Бурятії оштрафували за те, що вона мовчки стояла поруч із жінкою, яка просила водія зняти Z-наклейку
27.05.2022   //  

У Бурятії суд 25 травня визнав мешканку Улан-Уде Лілію Донську винною у дискредитації російської армії. Вона «стояла поруч і погоджувалася» з активісткою Наталією Філоновою, коли ту затримували за прохання до водія автобуса зняти наклейку із символікою Z. Донську оштрафували на 40 тисяч рублів, повідомляє «Сибір. Реалії» з посиланням на правозахисницю Надію Низовкіну.

Єдиним доказом поліції став ролик на каналі Низовкіної із затримання Філонової. На записі видно, що Донська стоїть поряд і мовчить. У матеріалах справи поліцейські написали, що цим «Донська висловила згоду щодо цього висловлювання».

«На суді представник УМВС не зміг відповісти, якими саме словами або жестами Донська висловила цю «згоду». У протоколі тільки мої (вела ефір) та Філонової дії вказані. Тобто, у чистому вигляді злочин, вчинений подумки – стояла поруч, отже, погодилася», – прокоментувала Низовкіна.

6 травня Радянський районний суд Улан-Уде заарештував на п’ять діб активістку Наталю Філонову з адміністративних справ про дрібне хуліганство та опір поліції. Удома у Філонової залишився 15-річний син, який є особливою дитиною з діагнозом.

Приводом до переслідування стало прохання пенсіонерки до водія автобуса зняти наклеєну літеру Z. Після цього чоловік висадив усіх пасажирів та викликав поліцію, написавши на Філонову заяву – пенсіонерку затримали на ніч. Пізніше їй стало погано, її госпіталізували.

Поліція також завела адміністративну справу за статтею про «дискредитацію» армії Росії проти Філонової та Низовкіної за пряму трансляцію на YouTube. А потім за тією самою статтею поліцейські склали протокол на Лілію Донську.