У Росії закривають реєстр нерухомості, завдяки якому журналісти виявили чимало чиновницьких палаців
27.05.2022   //  

Держдума РФ ухвалила в першому читанні законопроект, за яким росіяни втратять можливість робити виписки про власників об’єктів нерухомості з Єдиного держреєстру нерухомості (ЄДРН). Його ще на початку квітня внесли депутати чотири депутати від «Єдиної Росії», та по одному представнику від КПРФ, ЛДПР і Соцпартії «Справедлива Росія – Патріоти – За правду», повідомляє РБК.

За цим законопроектом дані з ЄДРН можна буде отримати лише за згодою суб’єкта даних – власника нерухомості.

Зараз дані з ЄДРН є загальнодоступними, їх може отримати будь-яка третя особа за невелику плату. Депутати запропонували обмежити таку можливість, давши суб’єктам даних можливість самостійно обирати, чи можуть інші люди отримувати відомості про них із ЄДРН чи ні. Щоб зробити інформацію загальнодоступною, суб’єкт даних повинен буде подати спеціальну заяву.

«В ЄДРН вноситься відповідний запис на підставі заяви фізичної особи, за якою в ЄДРН зареєстровано право, обмеження прав або обтяження на об’єкт нерухомості, а також при внесенні відповідної позначки в заяву про державну реєстрацію права», – йдеться в пояснювальній записці.

У разі відсутності такого запису доступ до даних можна буде отримати лише за запитом нотаріуса за наявності письмової заяви зацікавленої особи.

Фактично заборона на виписки загрожує тим, що ріелторам та громадянам буде утруднено підбір та перевірка нерухомості, вважає керуючий партнер компанії «Метріум» Надія Коркка, передає ТАРС. У свою чергу співрозмовники «Ізвєстій» визнали, що інформація з ЄДРН «може бути чутливою для чиновників чи представників органів влади, залучених до корупційних схем». Адже сервіс ЄДРН використовується, зокрема, для журналістських розслідувань.

Наприклад, у 2017 році Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального випустив розслідування під назвою «Він вам не Дімон» про те, що екс-президент, екс-прем’єр РФ, голова партії «Єдина Росія» Дмитро Медведєв і його родина володіють низкою дорогої нерухомості, купленої на гроші гроші російських олігархів і кредити Газпромбанку через схеми із благодійними організаціями.