У Калінінград не можуть ввезти картини на мільйон євро для музею, який через санкції не можуть добудувати
27.05.2022   //  

Ініціатор створення «Руського центру мистецтва» і власник АТ «Молоко» Рустам Алієв (Калінінград РФ) не може ввезти до Росії картини загально вартістю 1 млн євро, куплені на європейських аукціонах. Про це, як пише «Kaliningrad.rbc.ru», Алієв розповів в інтерв’ю журналу «Королівські ворота».

Картини призначені для експозиції в «Руському центрі мистецтва», який бізнесмен будує за власні кошти.

«Наприкінці минулого року я придбав на аукціонах Sotheby’s та Christie’s 12 картин російських художників-шістдесятників на мільйон євро. Це радянські художники неформального мистецтва Едуард Штейнберг, Ерік Булатов, Дмитро Краснопєвцев та інші. Мені не дають права роботи забрати та вивезти до Росії. Кажуть, бережемо до особливого розпорядження», — пояснив бізнесмен.

50 предметів заморожено в Німеччині, 30 з них – це картини російських та кенігсберзьких художників.

«Не вірю, що картини мені не віддадуть, але те, що перешкоджають, це погано, це шок», — ділиться Алієв.

Бізнесмен також зазначив, що будівництво самого музею подорожчало у кілька разів. Раніше проект оцінювався у 1,5 млрд рублів (для переведення у гривні діліть приблизно на три).

«Питання фінансів стоїть гостро. Тонна білого цементу коштує 24 000, звичайний цемент вчетверо дешевший. Арматуру я купував за 35 000-40 000, зараз 110 000-115 000 за тонну тощо. Звісно, ​​бюджет збільшується. Крім того, я зазнав фінансових втрат, пов’язаних із санкціями проти Росії, замороженням єврооблігацій російських компаній. Сьогодні ці папери нічого не варті. Думаю, що робити, як скорочувати витрати», – розповів Алієв.

За словами Рустама Алієва, проект музею зроблено з урахуванням постачання європейського обладнання — ліфти, системи вентиляції, кондиціювання, котельня. «Як зараз це заміняти, не готовий сказати. Це реально лякає, є речі, які вже не можна переробити – конфігурацію ліфтів, наприклад. Такі моменти можуть серйозно відсунути термін здачі в експлуатацію», – заявив підприємець.

Голова АТ «Молоко» Рустам Алієв будує «Руський центр мистецтва» у Калінінграді з 2020 року. Планувалося, що будівля буде готова у 2022 році, але потім завершення будівництва перенесли на 2024 рік. Експозиція займе чотири поверхи загальною площею понад 16 тис кв м.