Учасник кінотеатрального ринку Росії про його становище: «Ми падаємо, і дна не видно»
26.05.2022   //  

Гендиректор однієї з найбільших у Росії мереж кінотеатрів назвав стан ринку «хроніками бомбардувальника, що пікірує». Інший експерт прогнозує, що до кінця року в Санкт-Петербурзі закриються всі приватні кінотеатри. Про це пишуть «Forbes» та «47news».

Мережі кінотеатрів «Кіномакс» після вторгнення Росії в Україну 24 лютого довелося закрити близько 30 своїх кінозалів та два кінотеатри. Раніше в цю мережу входило 32 кінотеатри і 265 кінозалів. Про це розповів «Forbes» її гендиректор Дмитро Нартов.

Серед закритих опинилися всі 10 залів для трансляції фільмів у форматі IMAX, великі зали на 300-500 місць, а також деякі інші зали в регіонах Росії. Кількість закритих залів зростає з часом. Щонайменше третина сеансів «Кіномаксу» сьогодні або не здійснюються, або проходять з нульовою відвідуваністю. Зниження відвідуваності призвело до падіння фінансових показників. Виторг за підсумками квітня і неповного травня знизився на 63% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Влітку показники впадуть ще на 50%.

У 2021 року галузь почала відновлюватися після локдаунів. Лютий 2022 року, за словами Нартова, виявився близьким до показників лютого 2021 року. «Але далі почалися хроніки бомбардувальника, що пікірує. Ми падаємо, і дна не видно», – нарікає підприємець.

У березні кінотеатри марно просили в уряду підтримки.

«Складається враження, що ми нікому не потрібні. У регіонах нам кажуть: «У всій вашій галузі працює 15 000 осіб, а у нас на сусідньому містоутворюючому підприємстві 30 000 – потерпите», – каже Нартов.

Крім того, видання «47news» поговорило із членом правління Гільдії продюсерів у Росії Едуардом Пічугіним, який разом із Федором Бондарчуком володіє знаковим кінотеатром «Великан-парк». Він прогнозує, що в червні може закритися половина зі 120 кінотеатрів Санкт-Петербурга, а до кінця року – всі. Виживе хіба що мережа кінотеатрів «Петербург-кіно», яка належать місту («Схід», «Дружба», «Заневський», «Батьківщина»). Пічугін пояснює, чому так:

«Переважна більшість орендує площі у торгових центрах. Усі вже працюють нижче від точки беззбитковості. Витрати непідйомні. Продаж квитків впав разів у десять від допандемійного часу і вдвічі порівняно з карантинним 2021 роком».

За його словами, покази спектаклів, російського та авторського кіно тощо не покривають модель, бо глядач влітку йде в кінозали, лише якщо є західний блокбастер. Однак навіть якщо в Росії дозволять показувати піратські версії, якість картинки і звуку впаде, бо HD все одно гірше ліцензійної версії. Китай, Корея, Індія, Латинська Америка не замістять Голівуд, бо вартісні речі роблять спільно з ним, а решту російський глядач не сприйме.

На думку Пічугіна, в Росії втрачена школа сценаристів. Кореспондент згадав, як йому на очі трапилась російська прем’єра «Ботан і Супербаба» і спитав, чи одному йому здається, що вульгарніше придумати назву неможливо. Пічугін зі сміхом погодився. Він окреслив перспективи ринку так:

«Скотимося в нульові, коли до пуття не було кінотеатрів».