Росіяни стали економити на пожертвах безпритульним собакам та котам
26.05.2022   //  

Росіяни скоротили пожертви для громадських  активістів, що займаються безпритульними тваринами.  Благодійники тепер збирають на 15-17% менше грошей, а хтось із постійних донаторів  взагалі відмовився від платежів.

Про проблеми, які виникли с початком війни у всіх, хто допомагає в Сургуті бездомним тваринам, пише СИА-ПРЕСС в інтерв’ю з головою правління громадського руху «Дай лапу» Олександрою Нурієвою.

Олександра та її колеги сьогодні опікуються 250 безпритульними собаками та кішками Сургута та Сургутського району. Зоозахисна організація «Дай лапу» існує завдяки пожертвам громадян. Олександра зізнається, с початком нападу РФ на Україну, динаміка збору пожертвувань пішла вниз.

«Падає кількість пожертвувань, знижується середній чек, деякі люди відписуються від щомісячних платежів. Не можу сказати, що обсяги катастрофічні, але відсотків на 15-17 ми просіли».  

Одночасно з цим, продовжує Олександра, зросли ціни на усі корма. Хвостатих підопічних доводиться переводити на корма вітчизняного виробництва. Виникли серйозні складнощі з лікувальними кормами, яких конче потребують тварини із захворюваннями печінки, нирок, шлунково-кишкового тракту, тварини-алергіки. Цінник на таку продукцію зріс у 2-2,5 рази.

«У російських лінійок таких лікувальних кормів практично немає, хіба що тільки гіпоалергенні можна знайти, але решта під великим питанням. Зараз ми тримаємось на наявних запасах, а що далі – прогнозувати складно».

Скоротилася і кількість точок продажу лікувальних кормів і лишаться вони на ринку, або підуть остаточно, – невідомо. З огляду на таку туманну перспективу, жаліється зоозахисниця, тепер таких підопічних будуть переводити на натуральне харчування.

«Це ускладнить процес, тому що одна справа – відкрити пачку з кормом і дати кішці чи собаці, а інша – займатися приготуванням їжі. Особливо це буде незручно для тих, хто взяв собі тварину на перетримку».

Виникли проблеми із закупками ліків для тварин. Їх організація завжди закуповувала оптовими партіями, щоб знизити витрати. Але ціни зросли і в оптовиків, а імпортні препарати та вакцини для щеплень взагалі зникли. Через це довелось відмовитися від традиційної весняної акції з пільгової стерилізації.

«Раніше ми домовлялися з однією ветклінікою, щоб вона давала знижку на цю операцію, і люди могли стерилізувати своїх вихованців за пільгову ціну. Так от цієї весни акцію провести не вдалося. Наші партнери сказали, що вони просто не мають розуміння, що буде з наркозом. Його вже зараз не вистачає», – говорить Олександра.

Через подорожчання будматеріалів поставили на паузу проект з будівництвом притулку для тварин.