«Зачистка» і «охорона вулиць Києва»: російський суд зафіксував покази омонівців про їхню участь у війні в Україні
25.05.2022   //  

Російські військовослужбовці, які брали участь у війні з Україною, та поліцейські, які відмовилися їхати до Білорусі та України, на допитах повідомили, що про військове вторгнення знали ще до офіційного оголошення війни 24 лютого. Завданнями омонівців, які вторглись в Україну, були «охорона вулиць Києва» і «зачистка».

Про це стало відомо з матеріалів кримінальної справи про «військові фейки» головного редактора хакаського сайту «Новий Фокус» Михайла Афанасьєва, пише «Новая газета. Европа».

Як відомо, 4 квітня вийшла стаття Афанасьєва «Відмовники, або Чому 11 бійців ОМОН Росгвардії з Хакасії відмовилися від участі у «спецоперації» в Україні» (зараз матеріал недоступний). Вже 14 квітня вночі Афанасьєва затримали, і з 15 квітня – він у СІЗО.

У своїй публікації журналіст зі слів «відмовників» розповів про непідготовленість омоновців та собрівців, і що це взагалі не їхні функції – патрулювати та утихомирювати чужі міста та країни.

«Я не брешу і не вигадую. Я просто робив свою роботу журналіста», – цитує видання лист Афанасьєва із СІЗО.

Між тим, у рамках кримінальної справи проти Афанасьєва заговорили під протокол ті, хто мовчав би за будь-яких інших обставин, і на сьогодні слідчий комітет частково задокументував одну з найдивніших історій цієї «спецоперації» – спробу прориву до Києва зведених сибірських загонів Росгвардії, зазначає видання.

Отже, зведені сибірські загони Росгвардії в’їхали в Україну з Білорусі не з військовими цілями, а для «зачистки території», як свідчать одні бійці, інші формулюють завдання інакше: «для охорони вулиць та перехресть Києва». Ішли до української столиці асфальтованими дорогами. Колону, що розтягнулася на кілометри, зустріли боєм у Гостомелі.

Звільнення 11 співробітників ОМОН 21 березня «у зв’язку зі скоєнням провини, яка ганьбить честь співробітника військ нацгвардії» під час допиту підтвердив начальник штабу-заступник начальника Управління Росгвардії по республіці Хакасія полковник Віктор Куликов.

Також дав покази колега звільнених омонівців – поліцейський-боєць оперативного відділення оперативного взводу ОМОН, прапорщик поліції Ф.

«Ще коли ми дислокувалися у Смоленську, вже тоді були чутки, що після прибуття до Білорусі ми братимемо участь у військовій операції в Україні. 11 людей із нашого загону, а саме з ОМОН, написали рапорти про звільнення. Це було 20 чи 21 лютого. Усіх назвати не можу, пам’ятаю… (називає сімох). Ті, хто написав рапорт про звільнення, перебували в іншому наметі, тому про причини їх звільнення я з ними не розмовляв. Їх усіх відправили до Хакасії, ніхто з 11 осіб не брав участь у навчаннях у Білорусі та у спеціальній воєнній операції в Україні», – розповів він.

За словами омонівця Ф., вони мали свої цілі та завдання в Україні, а саме – зачистка території. Для цього у них були: гумові палиці, щити для придушення масових заворушень, травматичні пістолети та карабіни, пістолети Макарова, у деяких – пістолети Яригіна та Стечкіна. Також у всіх були автомати Калашникова, РШГ (реактивна штурмова граната, або «Муха»). В екіпірування входило: захисний шолом, бронежилет, маскхалат. Боєприпасів було достатньо, стверджує він. Розповідає, що коли перебували ще у Смоленську, то їм надали БТР з екіпажем із Петербурга, Вищого військового командного училища.

Омонівець Ф. каже, що був травмований 4 березня, у зв’язку із чим його відправили в госпіталь, а потім – в Хакасію.

Ще один свідок – поліцейський (водій) моторизованого відділення загону спеціального призначення «Моноліт» К. Він дав свідчення про те, що у Брянську вони увійшли до збірного загону разом із росгвардійцями з Алтая і Туви. Із Брянська їх перекинули до Смоленська, де також розміщувалися загони Росгвардії з Красноярська, Новосибірська, загін «Витязь» з Москви, інші підрозділи.

«Після надходження розпорядження про передислокацію до Білорусі, 13 співробітників (11 співробітників ОМОН та два співробітники СОБР) відмовилися далі продовжувати навчання на території Республіки Білорусь, посилаючись на погане забезпечення, умови проживання, і, крім того, йшли чутки, що нас можуть послати на територію України для участі у військових діях», – заявив поліцейський К.

За його словами, з усіх, хто надалі таки вирушив до Білорусі, всі виконали наказ щодо вторгнення на територію України.

«22.02.2022 року командир зведеного загону довів до всіх бійців, що він бере участь в оперативній нараді керівників силових структур, і що є велика ймовірність передислокації в Україну для участі у військовій операції. Попередньо було зазначено висування 25.02.2022 після висування військ Міноборони РФ», – зазначив він.

«Причину та підстави висування (полковник) пояснив тим, що всім співробітникам Росгвардії та ЗС Росії поставлено конкретні завдання під час «спецоперації» в Україні. Завданням нашого зведеного загону та для всіх інших загонів, які з нами дислокувалися, була охорона вулиць та перехресть Києва», – розповів поліцейський К.

«З урахуванням нашої екіпіровки та озброєння нас відправили для проходження військових навчань. А в результаті фактично до нас довели наказ, що ми виконуватимемо свої обов’язки щодо охорони вулиць Києва в рамках військової «спецоперації» в Україні», – зазначив він.

Також було допитано двох колишніх омоновців, які звільнилися. Перший – О., в ОМОНі з 2017-го, 23 березня звільнено з республіканського Управління Росгвардії, рапорт «за власним бажанням» написав 19.02.2022 у Смоленську разом із кількома колегами. Другий – Є., в ОМОНі з 2016-го, теж 19 лютого подав рапорт на звільнення – «через ускладнення здоров’я».

Нагадаємо, матеріали кримінальної справи проти журналіста Михайла Афанасьєва були підготовлені співробітниками ФСБ. Лейтенант ФСБ у довідці стверджує, що метою публікації Афанасьєва було «бажання спотворити події, що відбуваються в зоні «спецоперації», а також цілі та завдання, які здійснюють ЗС РФ».