Вагонобудівний завод у Ленінградській області став через відсутність потреби – нічого возити
25.05.2022   //  

Тихвінський вагонобудівний завод (ТВСЗ) у Ленінградській області пішов у режим простою з 17 по 31 травня через надлишок вагонів на ринку. Про це пише «47news».

Рішення прийняв власник заводу ПАТ «НВК «Об’єднана вагонна компанія». Це холдинг, куди входять Тихвінський вагонобудівний завод, «ТихвінХімМаш», «ТихвінСпецМаш», вагоноремонтний АТ «ТЗЗ «Тітран-Експрес», Всесоюзний науково-дослідний центр транспортних технологій, транспортна і лізингова компанія. Простий торкнувся перших чотирьох компаній. Семи тисячам робітників обіцяли дві третини середньої зарплати – близько 38 тис рублів (для переведення у гривні діліть приблизно на три) і соцгарантії.

У прес-службі ТВСЗ кажуть:

«Незважаючи на повну контрактацію виробництва, на тлі посилюваного зниження навантаження [погрузки] і зростаючого профіциту рухомого складу, споживачі коригують поточну закупівельну діяльність. У цих умовах наша компанія змушена перерозподілити виробничу програму на відповідність реаліям ринку при максимальному збереженні контрактної бази».

Тобто покупцям уже не треба стільки вагонів, адже ними немає чого возити внаслідок санкцій проти Росії за напад на Україну.

Історично найбільшим замовником заводу була «РЖД». На травень 2022 року до топу лідерів за обсягами замовлень входять АТ «Державна транспортна лізингова компанія», Федеральна вантажна компанія (дочка «РЖД» і найбільший залізничний перевізник), а також «Сибірська вугільна енергетична компанія» мільярдера Андрія Мельниченка.

Простій містоутворюючого підприємства вдарив по малих підрядниках. Так, Ігор Шарапов, гендиректор і власник ТОВ «ГрузоБас-Сервіс», яке обслуговує велику спецтехніку ТВСЗ, обурений, що його не попередили про простій. Також він поскаржився, що з березня завод не оплатив йому кілька робіт:

«Довелося брати кредити, щоби платити зарплати. Банки вже видають неохоче – мовляв, надто високе боргове навантаження».

Підприємець Олексій Нестеров, який возить важкі та габаритні запчастини, розповів, що завод робив йому 80% виторгу, а тепер він змушений шукати замовлення деінде.

«Загалом обсяг замовлень на перевезення впав із 24 лютого на 30-40%»,– скаржиться перевізник.

У петербурзькій кейтеринговій компанії «Стрім», яка годувала робітників заводу, теж жаліються:

«Наразі з організації харчування на заводі не задіяно 90 наших співробітників. За трудовим законодавством вже їх потрібно відправити у простий із виплатою двох третин середньої зарплати, це близько 30 тисяч рублів. Виходить сума у ​​три мільйони рублів. А де їх взяти, ніхто не підкаже? Стоятимемо на колінах біля заводу, біля профспілок». А потім додають: «Якщо щось серйозне трапиться із Тихвінським вагонобудівним заводом, ціле місто опиниться у безробітних. Це буде катастрофа».

Згодом «47news» повідомило, що з 19 травня один підрозділ ТВСЗ – згаданий «Тітран-Експрес» – відновив роботу. Але мова лише про кілька сотень із семи тисяч робітників.