Українські борці з корупцією не бачать зловживання західною військовою допомогою
25.05.2022   //  

Відомі українські борці з корупцією кажуть, що вони не бачили жодних ознак того, що їхні збройні сили зловживають західними військовими постачаннями за три місяці, відколи Росія розпочала своє повномасштабне вторгнення в Україну, країну, яку довго вважали однією з найбільш корумпованих у світі.

Михайло Ліпін, Ігор Ціханенко, «Голос Америки»

Голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков в інтерв’ю «Голосу Америки» 17 травня заявив, що його колеги з Національного антикорупційного бюро (НАБУ) не порушували жодного нового розслідування щодо високий рівень корупції в українських військових з моменту повномасштабного російського вторгнення 24 лютого.

НАЗК Новікова, один із трьох головних офіційних антикорупційних органів України, розробляє нормативні акти, спрямовані на запобігання корупції, та прагне забезпечити їх дотримання. НАБУ розслідує корупцію та готує справи до кримінального переслідування, а Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) висуває звинувачення та переслідує підозрюваних.

На початку місяця Новіков призначив своїм заступником останнього главу НАБУ Артема Ситника. Відповідаючи на запитання, чи були нещодавні урядові розслідування щодо корупції на високому рівні в армії, Новіков відповів: «Я знаю, що у НАБУ не було нових справ з 24 лютого».

На прохання прокоментувати НАБУ електронною поштою «Голосу Америки» повідомило, що виконувач обов’язків директора Гізо Углава, який змінив Ситника минулого місяця, не може обговорити це питання «через його делікатність».

Новіков зазначив, що кожна доставка західної військової допомоги контролюється окремим розвідником Служби безпеки України. За його словами, моніторинг СБУ є частиною «суворого процесу Києва, який гарантує цілісність» цих поставок.

Поводження України з західною військовою допомогою перебуває під все більш пильною увагою в США, які минулого тижня схвалили відправку додаткової зброї та обладнання до Києва після того, як протягом останніх місяців надали допомогу в безпеці на кілька мільярдів доларів, щоб допомогти їй дати відсіч російським загарбникам.

До 2014 року в українській оборонній промисловості панувала корупція, тому збройні сили не могли ефективно функціонувати того року, оскільки Росія анексувала український Кримський півострів і допомогла проросійським сепаратистам захопити частину регіону східної України на Донбасі.

Посол США Курт Волкер, який обіймав посаду спеціального представника США з питань України з 2017 по 2019 рік, сказав «Голосу Америки», що після 2014 року США, Канада та інші країни консультували Києву щодо боротьби з корупцією в його оборонному істеблішменті.

Але до 24 лютого Україні потрібно було ще багато попрацювати, щоб покращити свою світову репутацію. У Індексі сприйняття корупції 2021 року Transparency International Україна займає низьке 122 місце зі 180 країн. Рейтинг України по індексу споживчих цін був ще нижчим – 144 у 2013 році.

У статті, опублікованій минулого місяця, CNN посилається на посадовців та аналітиків США, які кажуть, що відсутність американського військового персоналу в Україні означає, що у Вашингтона мало способів відстежити, як Київ використовує західні військові постачання, які, як вони побоюються, можуть бути продані в довгостроковій перспективі.

За словами колишнього американського чиновника, який брав участь у навчанні та оснащенні збройних сил України після 2014 року, немає жодних ознак того, що західні військові поставки в Україну перенаправлялися в Україну після 2014 року. Джерело поговорило з «Голосом Америки» на умовах анонімності, оскільки не мав права коментувати з цього питання.

Виконавчий директор українського відділення Transparency International Андрій Боровик заявив «Голосу Америки», що він також не бачив жодних конкретних повідомлень про нещодавню корупцію в українських військових.

Його група звернулася до українців у заяві від 29 квітня з проханням повідомити про таку діяльність відповідним органам.

Виступаючи через Zoom 18 травня, Боровик сказав, що однією з причин відсутності звітів про корупцію є воєнний стан, згідно з яким уряд припинив публікувати інформацію про те, що він купує і за які ціни.

«Я не кажу, що корупції немає. У цій невизначеній ситуації я впевнений, що є люди, які хочуть отримати прибуток від процесів державних закупівель», – сказав він.

19 травня СБУ повідомила, що зламала схему місцевих чиновників щодо незаконного продажу понад 1000 бронежилетів, які були виготовлені українською компанією для безкоштовного надання українським силовикам. У СБУ заявили, що ці жилети коштують 407 тисяч доларів.

Рідкість такого публічного повідомлення про корупцію, пов’язану з військовими, зазначає Боровик, також відображає зміну пріоритетів незалежних та урядових борців за боротьбу з корупцією в Україні.

«Ми всі працюємо лише на одну мету – перемогу над Росією», – сказав Боровик. «Якщо у нас не буде країни, то де ми будемо боротися з корупцією? Ми хочемо розбудовувати верховенство права тут, в Україні».

Юрій Ніколов, інший український дослідник з питань боротьби з корупцією, співзасновник незалежної групи «Наші гроші», сказав «Голосу Америки» в інтерв’ю 19 травня, що він вважає, що повномасштабне вторгнення Росії фактично змусило корупціонерів в українських військових припинити незаконну поведінку.

«Ця [західна] військова техніка — єдине, що захистить наше життя», — сказав Ніколов. «Тому ми не зацікавлені в тому, щоб його красти. Це більше потрібно на полях битв».

Волкер, зараз співробітник Центру аналізу європейської політики, сказав, що крадіжка західних військових поставок за таких обставин буде розглядатися багатьма українцями як зрада, набагато серйозніший злочин, ніж дрібна або системна корупція, яка існувала раніше.

Твердження про те, що воєнний тиск придушив військову корупцію в Україні, скептично сприймається колишнім дипломатом США Джеймсом Вассерстромом, який працював радником з питань боротьби з корупцією в посольстві США в Кабулі та очолював наглядову групу уряду США, яка звітувала про корупцію в Афганістані.

Пізніше Вассерстром працював в Україні з 2016 по 2019 рік міжнародним експертом незалежного комітету з моніторингу корупції в оборонному секторі. Цей комітет перетворився на Незалежну антикорупційну комісію України, відому під українською абревіатурою НАКО, і є партнерською організацією Transparency International.

У розмові з «Голосом Америки» 18 травня Вассерстрома не вразило твердження глави NACP Новікова про те, що агенти розвідки СБУ охороняли західні військові постачання. Він зазначив, що дослідження NAKO 2017 року посилається на звинувачення українських ЗМІ у причетності співробітників українських спецслужб до незаконної торгівлі товарами між підконтрольною уряду територією та регіонами, якими керують проросійські сепаратисти.

«Я не чув нічого, що б свідчило про будь-які зміни в поведінці СБУ за останні три роки», — сказав Вассерстром, додавши, що доручити агентству моніторинг західної військової допомоги — це «як поставити лисицю керувати курником».

Вассерстром також скептично поставився до твердження незалежного активіста Боровика про те, що українські антикорупційні організації були настільки зайняті наданням допомоги своїм збройним силам у боротьбі з російськими загарбниками, що розслідування корупції в цих українських силах не є пріоритетом. Він зазначив, що його колишній слідчий комітет працював у Києві, поки українські військові воювали з проросійськими сепаратистами на сході.

«Те, що ви ведете війну, не означає, що ви повинні терпіти корупцію. Вам не потрібно. Це хибний вибір», – сказав він.

Вассерстром сказав, що він вважає, що відсутність публічної інформації про корупцію в українських збройних силах є результатом того, що багато українців вважають, що говорити про корупційну діяльність було б так само зрадницьким для військових зусиль їхньої нації, як і участь у самій діяльності. «Тому я був би шокований, якби ви знайшли когось, хто зізнався б у чомусь із цього», — сказав він.

Боровик сказав, що хтось міг займатися корупцією протягом останніх трьох місяців, згодом буде розслідувано. «Ці люди повинні розуміти, що коли ми отримаємо перемогу над Росією, ми знайдемо їх усіх».

Він також пообіцяв, що його група продовжуватиме тиснути на український уряд щодо посилення реформ, включаючи призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, який заслуговує довіри. «Що стосується тих, хто проти цих реформ або намагається їх гальмувати, то як я можу інакше охарактеризувати їх як внутрішніх ворогів», – сказав він.

Оригінал статті