У Волгограді проблеми з поставками лосося: «В суші кладуть таке, за що японець зробив би харакірі»
25.05.2022   //  

У магазинах та закладах харчування Волгограда (РФ) виникли проблеми з постачанням з-за кордону морепродуктів та лосося. І хоч рибу вирощують і місцеві виробники, у росіян відсутні технології якісної вторинної і третинної обробки.

Про це йдеться в матеріалі сайту «Волгоград. Онлайн».

Зокрема, з полиць магазинів зник лосось білоруської фірми «Санта Бремор», що була лідером на ринку країн СНД. Раніше підприємство закуповувало рибу у Норвегії та після переробки й фасування продавало в Росії.

Після втрати доступу до норвезької сировини, оскільки на Білорусь, як союзницю Росії, теж наклали санкції,фірма оголосила про зупинення поставок.

Власник мережі загального харчування «Блінбері» та «СушиВесла» Євгеній Купко у коментарі сайту зазначив, що проблеми з постачанням червоної риби була давно, але тепер варто очікувати нових.

«Росія вміє працювати з сировиною у великих масштабах, але не вміє працювати з технологіями, коли йдеться про переробку продукту другого та третього переділу, – зазначив підприємець. – Не вміємо калібрувати, обробляти, якісно засолювати та зберігати. Це все складні технології, яких у нас немає. Нічого кардинально з 2014 року не змінилося. З’явилося кілька фермерських господарств у Мурманську та Карелії, але у світових масштабах червону рибу виробляють лише Норвегія, Фарери та Чилі, поділивши між собою світовий ринок. З відходом білорусів стало складніше з погляду вибору партнерів, укладання договорів, логістики. Ще одним негативним наслідком може стати зниження якості продукції у несумлінних виробників ролів через подорожчання червоної риби. Вже зараз дехто кладе в суші таке, від чого японець зробив би собі харакірі».

Цього року за словами Купка, лосось подорожчав удвічі, і навіть зниження курсу долара на ціні риби не позначилося.